Hlavní obsah

Po fotbalovém derby ovládla Sparta i to hokejové. Výhru trefil exslávista Kůrka

PRAHA

Černý týden Slavie dokonán! Poté, co v pondělí nedokázali v pražském derby se Spartou udržet vedení fotbalisté, je o tři dny později napodobili i hokejisté. A to přitom v Holešovicích ještě po dvou třetinách vedli o dva góly... Pak ale Sparta během necelých třinácti minut nasázela čtyři branky a nad svým odvěkým rivalem slaví výhru 5:3. Vítězný gól si navíc připsal Tomáš Kůrka, který loňskou sezónu hájil sešívané barvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisté Sparty se radují z vítězství nad Slavií.

Článek

S Robertem Slipčenkem v brance, který nahradil zraněnou jedničku Kopřivu, vyrukovala Slavia do derby na ledě Sparty. A přestože byla zpočátku aktivnější, Slipčenko udržel čisté konto jen dvě a půl minuty. To napřáhl z mezikruží Philipp a poslal domácí do vedení. V deváté minutě se blýskl pohlednou individuální akcí Hlinka, Slipčenko se ale roztáhl po celém brankovišti a sešívané zachránil.

O minutu později udeřilo na druhé straně. Po rychlém přečíslení tří na dva se dostal kotouč až ke Sklenářovi, který za pomoci tyče srovnal. Slavia převzala iniciativu, častěji se hrálo před brankou domácích a v sedmnácté minutě za to byla odměněna. Svobodova první střela v mele před brankou sice ještě byla zblokována, na opakovaný pokus ale Pöpperle už zareagovat nestačil.

Sparťan David Výborný (vlevo) se snaží ohrozit slávistického brankáře Roberta Slipčenka.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Milan Malíček

V úvodu druhého dějství hráli hosté sedmdesát jedna vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, Pöpperleho ale nejenže neohrozili, po návratu z trestné lavice navíc málem srovnal Kůrka. Jenže v 33. minutě vyšel slávistům další z brejků. Vondrka předložil přihrávku Svobodovi, který pohotovým sklepnutím kotouče ze vzduchu poslal svůj tým do dvougólového vedení.

Sparta zbraně nesložila, zapnula na vyšší obrátky a před Slipčenkovou brankou začalo být pořádně horko. Koreis nejprve ztroskotal na Slipčenkově lapačce, i následné nepřehledné situace dokázal slávistický gólman zpacifikovat. Když už byl v 38. minutě překonán, zachránila jej po Vykoukalově projektilu tyčka.

Čtyřgólový obrat ve třetí třetině

Vstup do třetí třetiny ale Spartě vyšel. Po dvaatřiceti vteřinách vypálil Hlaváč a na pohotovou teč Smoleňáka Slipčenko zareagovat nedokázal. Za další dvě minuty už bylo srovnáno, v přesilové hře propasíroval puk za čáru znovu Smoleňák. Slavia si ihned vyžádala oddechový čas, rozjetou Spartu to ale nepřibrzdilo.

Ve 47. minutě byl totiž výsledkový obrat dokonán. Kůrka si vybruslil zpoza branky a střelou nad ledem rozesmutnil své spoluhráče z loňské sezóny. A to ještě mohl posléze přidat pátý gól Hlinka, v samostatném nájezdu ale Slipčenka neprostřelil. Holešovické to ale dlouho mrzet nemuselo, v přesilové hře zvyšoval na 5:3 na hranici brankoviště operující Hromas.

Předehrávka 4. kola hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 5:3 (1:2, 0:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 3. Philipp (J. Hlinka), 41. Smoleňák (Hlaváč, O´Brien), 43. Smoleňák (Hlaváč, D. Výborný), 47. Kůrka (Hromas, Broš), 52. Hromas - 10. Sklenář (Doležal, P. Jelínek), 17. T. Svoboda (Roth), 33. T. Svoboda (Vondrka, Branda). Rozhodčí: Minář, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 9056.
Slavia Praha: Slipčenko - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kuboš, Vašíček, Kolařík - Micka, Štefanka, Krenželok - T. Svoboda, Branda, Vondrka - Jaškin, V. Růžička ml., Tomica - P. Jelínek, Sklenář, Doležal. Trenéři: V. Růžička st., Čelanský a Beránek.
Sparta Praha: Pöpperle - O'Brien, Jan Hanzlík, Vykoukal, Gulaši, Macholda, Philipp, Salcido - Kůrka, Broš, Ručinský - Hlaváč, D. Výborný, Smoleňák - Ton, J. Hlinka, Treille - Bartánus, Koreis, Hromas. Trenéři: Holaň a Volek.

Reklama

Související témata: