Hlavní obsah

Extraliga ukrojila první čtvrtinu. To je i kralující Vlasák a tápající Sparta

PRAHA

Čtvrtina je minulostí. Třináct zápasů a tabulka hokejové extraligy vypovídá. Vede Třinec, Kladno je poslední, Sparta se trápí, mistr z Pardubic neumí dávat góly, Vlasák vládne produktivitě, v Plzni hledají brankáře číslo jedna, vyprodáno bylo pokaždé v Brně, Karlovy Vary mají klubový rekord. Měsíc nejvyšší soutěže skládá účty.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje se svým spoluhráčem Martinem Strakou. Dvojice, která vládne produktivitě.

Článek

Nejlepší tým: Třinec. Mužstvo, které ztratilo nejméně bodů. Třinečtí mají vyrovnaný tým, který umí být produktivní. Vždyť pět hráčů má deset a více bodů. V některých týmech nemají třeba ani jednoho. Oceláři se navíc mohou spolehnout na brankáře. To jsou důvody, proč jsou hráči pod Pavlem Markem a Břetislavem Kopřivou na čele.

Ideální sestava 13. kola Tipsport extraligy Sport.cz
Tomáš Pöpperle (Sparta) - Tomáš Linhart (Zlín), Martin Čakajík (Liberec) - David Vrbata (M. Boleslav), Petr Pohl (Vítkovice), Vojtěch Kubinčák (Litvínov).

Nejhorší tým: I tady dosavadní průběh mluví za vše. Ano, je to Kladno. Dvě výhry a jedenáct porážek. Start v podobě osmi selhání nebudí velké naděje. Paradoxem je, že z této šatny pochází druhý nejproduktivnější obránce soutěže - Milan Toman. 

Největší zklamání: Zde se sešlo více zájemců. Favorit ligy ze Sparty, tápající mistr z Pardubic. Do této skupiny patří i Zlín, přesto „vítězem“ jsou hráči Sparty. V posledních devíti zápasech šestkrát prohráli, a když vyhráli, tak ani jednou za tři body. Proto jsou předposlední.

Fanoušci hokejové Sparty se letos nestačí divit.foto: Právo/Milan Malíček 

Nejlepší hráč: První, nebo druhý v kanadském bodování? Každopádně dvojice Tomáš Vlasák 21 bodů (9+12) a Martin Straka 18 (5+13) táhne Plzeň.

Návštěvnost: Nejvíce lidí chodí v Pardubicích. V průměru 8278 fanoušků na utkání. Prim ale hrají i v Brně. Všechny zápasy byly vyprodané - 7200. Na opačné straně je Kladno a jeho 2070 zájemců o tamní extraligové utkání. Například na Vítkovice dorazilo 1202 platících osob.

Čistka: Sparťanské trio opustilo klub. Hlaváč, Hlinka, Ručinský se s týmem loučili předčasně. Jejich výkony neodpovídaly jménům a výsledkům z předchozích let.

Klubový rekord: Ten stanovili hokejisté Karlových Varů. Dokázali v šesti po sobě jdoucích utkáních vyhrát, přesto jsou až desátí. V domácích kláních mají stále rezervy.

 Kapitán Pardubic Petr Koukal zdvihá pohár pro vítěze hokejové extraligy. To bylo loni. Letošní výkony zatím k úspěšné obhajobě povedou obtížně.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Domácí zmar: Ten patří jednoznačně Pardubicím. Úřadující šampión dokázal vyhrát jen jednou, pětkrát zklamal. Navíc dal nejméně branek ze všech týmů v lize.

Obrana jako ementál: Tak tu mají v produktivní Plzni. Sedmačtyřicetkrát už inkasovali její brankáři. Tým ze západu Čech musí pro body soupeře přestřílet. Trenér Marian Jelínek už vyzkoušel čtyři gólmany - Salfický, Přikryl, Mazenec, Halmoši. Nikde jinde tolik mužů v maskách nevyzkoušeli.

Nejčastěji střílející tým: Sparťané vystřelili 456 střel, druhá je Plzeň 425, třetí České Budějovice 412, opakem je Brno a jeho 333 pokusů, Litvínov 341 a Pardubice s 350 střelami.

Využité přesilovky: Tuto statistiku ovládá první Třinec. Dokáže využít každou čtvrtou početní výhodu. Procentuální využitelnost má 26,23. Propadákem jsou Pardubice a jejich ostudné číslo 7,41.

Reklama