Hlavní obsah

Sparta má pořád velké jméno. Ostatní týmy jí závidí, má jasno Kůrka

Do Sparty před sezónou přicházel s vizitkou kanonýra. Vždyť to byl právě on, kdo spolu s Červenkou vloni gólově táhl Slavii. Jenže ve sparťanském dresu se Tomáš Kůrka svezl s bídnými výkony mužstva a střelecky se trápil. Hodně trápil. Na gól marně čekal neuvěřitelných 21 zápasů! Půst protrhl až v úterý proti Plzni. „Doufám, že to bude odraz k lepšímu. Spadla ze mě třísetkilová žumpa a začínám od nuly,“ ulevilo se Kůrkovi.

Foto: hcsparta.cz

Hokejista Sparty Tomáš Kůrka

Článek

Takže vše špatné je zažehnáno?

Budu se pokoušet pomalinku šplhat nahoru. Doufám, že ještě letos ukážu svou sílu. Ale potřebuji, abychom jako mužstvo byli nahoře a ukázali lize, že jsme nebezpečné mužstvo.

Uleví to vaší psychice?

Je to lepší, spadlo to ze mě. Jednadvacet zápasů nedat gól a být neproduktivní? Byl jsem z toho frustrovaný. Ani nejde o ty body, ale pro mě už byl šílený pocit jen mít na sobě výstroj.

Jak jste se s tlakem na vaši osobu vyrovnával?

Nějaký tlak vůbec nevnímám. Jestli mě fanoušci kritizují a média rozebírají, neřeším. Do téhle kaše jsem se dostal sám. Ale myslím, že to vyplynulo z celkové situace, kdy deka padla na celé mužstvo. Dolu jsme se dostali všichni, nešlo to nikomu. A já osobně mám nasazenou laťku poměrně vysoko a nedokázal jsem ji plnit.

Platí, že čím víc jste se snažil nepříjemnou situaci zlomit, tím jste upadal do hlubší krize?

Ano. To jsou momenty, kdy se snažíte víc a ono to vůbec nejde. Pak to v jeden moment pomalu vzdáváte a je to ještě horší. Ale člověka to na druhou stranu posílí, jsou to dobré zkušenosti.

Jste přesvědčený, že do podobné osobní krize už zabřednout nemůžete?

To už bych se radši dobrovolně ubytoval v sanatoriu. To už by bylo na prášky.

Když jste ujížděl na Přikryla, měl jste hned jasno, jak zakončíte?

Já už ani nepřemýšlel... Hlavu do ledu, ani už nekoukám. Jen jsem pak slyšel diváky a ani jsem nevěděl, co se stalo. Gól? Jenom jsem krčil rameny.

Vítězství nad Plzní je cenné i proto, že se hrálo de facto o šest bodů, že?

Přesně. S Plzní a Slavií soutěžíme o desítku, proto je pro nás výhra strašně důležitá. Všichni jsme podali stoprocentní výkon a myslím, že nám to na psychice hodně pomůže. Dokázali jsme, že mužstvo jsme. Že umíme hrát vyrovnaně i s tak dobrými týmy jako je Plzeň a ne jen porážet Kladno a Bolku.

Je už po dvou výhrách nálada v kabině veselejší?

V kabině je teď cítit, že táhneme za jeden provaz, že se zvedáme. Musíme ale každý další zápas stejně bojovat, nedat metr zadarmo a hrát až do konce.

V minulých zápasech tomu tak nebylo?

Na to je těžké odpovědět. Taky jsme bojovali, ale... (dlouze přemýšlí) Nevím, jak bych to komentoval. Už se k tomu nechci vracet a řešit to.

Jak těžké bylo ustát, když se Spartě herně ani výsledkově nedařilo?

Štve nás, když se po některém zápase vyrojí ohlasy, že takovouhle Spartu ještě nějaký hráč neviděl. Mně osobně to strašně vadí a ničí mě to. Jsem zvyklý mít od soupeře respekt a tak tomu nebylo.

S tím jste musel počítat, ne? Sparta je neustále pojem.

Tak samozřejmě, Sparta má velké jméno. Myslím, že ostatní týmy jí závidí a štve je, že se o ní píše nejvíc a o nich je jen krátký text. Sparta má zkrátka hodně nepřátel a celá republika je ráda, když je dole. To platí i o Slavii.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.