Hlavní obsah

Pod širákem padl divácký rekord extraligy. Ale lidé museli stát, aby vůbec viděli

PARDUBICE

Klíče od bytu jako škrabka na led na lavici, dalekohled pro rozeznání hráčů a puku. Kulichy, rukavice, spodky, podložky na sezení, deky, alkohol a tekutiny na zahřátí. Kdo neměl, trpěl. To byla realita na plochodrážním stadionu v Pardubicích, kam na extraligové utkání pod širým nebem přijelo Brno.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Fanoušci hokejistů Brna při zápase na plochodrážním stadionu v Pardubicích

Článek
Fotogalerie

Hráči s válečnými barvami ve tváři byli navezeni autobusy rovnou ve výstroji z vyhřáté haly. To jako hlavní bonbónek nedělního odpoledne. A všichni si užili zimních radovánek. Nakonec se radovali domácí: Pardubice - Brno 4:2.

Nechyběla sněhová chumelenice, teplota kolem nuly. „Ze začátku dobrý, ale pak nic moc, zavzpomínal jsem na třetí třídu,“ popsal prvních dvacet minut Radim Hruška z Brna. Sníh na ledě občas zpomaloval i puk. „Čekal jsem nějakou slivovičku nebo rum, ale pijeme ionťáky,“ dodal s úsměvem zprávu o pitném režimu.

I toto zaznamenala unikátní akce v historii české nejvyšší soutěže pod otevřenou oblohou. Předchozí poslední zápas pod nebem, kde se bojovalo o ligové body, se datuje k československé lize a ročníku 1966/67, kdy se na nezastřešeném Horáckém stadiónu v Jihlavě Dukla střetla s Gottwaldovem.

Nyní po 44 letech opět. A vlastně poprvé, proto i bolístky. Část fanoušků měla s ideálním pohledem na hřiště potíž, viděla jen kus hřiště. Někdo situaci snášel lépe, jiní nešli pro peprnější sdělení daleko. „Opravdu uvidíme kulový,“ posteskl si jeden z přítomných před zápasem, který v ruce držel vstupenku za devět set korun. Nakonec si diváci poradili. Neseděl téměř nikdo, všichni stáli a spodní řady zůstaly prázdné. Paradoxně, kdo koupil lístek na stání za pět set, vydělal, měl nejlepší výhled.

Střídačka hokejistů Pardubic na plochodrážním stadionu ve Svítkověfoto: ČTK/Roman Vondrouš

„Bylo to super, studený vítr mi šel do pusy, jak jsem jezdil rychle,“ smál se Otakar Janecký, který nastoupil za veterány Pardubic. Jejich souboj s protějšky z Brna skončil nerozhodně 3:3. Tento zápas byl předkrmem pro 36. kolo extraligy. Tam už šlo o body do tabulky. Slavnostní přelet stíhaček odstartoval klání, poté svůj čas ohlásil sníh, který s větší dohledovou vzdáleností činil trable při vstřelených gólech.

"Příroda no, sněžení bylo nepříjemný, sluníčko taky, to člověk musel mhouřit oči, ještě chybělo, aby trochu sprchlo," pověděl ironicky Jiří Trvaj, gólman Brna.

Když se jedna tribuna za brankou radovala, protější se se zpožděním přidala, až viděla ruce nad hlavami fanoušků naproti. Případně, když hráči dali znamení v podobě zvednutých rukou a objímání se.

Útočník Pardubic Jan Kolář (vlevo) v souboji s Veselým z Brnafoto: ČTK/Roman Vondrouš

Na plochodrážním stadiónu na Svítkově šlo o českou premiéru, a to se počítá. Dvě stálé tribuny a dvě montované nakonec pobraly podle oficiálního prohlášení 17 140 po krk oděných fanoušků. Rekord extraligy ze sezóny 2007/2008 byl překonán o 17 diváků! Tehdy hrála Slavia sedmé finále s Karlovými Vary, přišlo 17 123 lidí.

Ale byla tu ještě jedna meta, která byla větší výzvou. Pokořena ovšem nebyla. Největší návštěva v historii tuzemské nejvyšší soutěže z roku 1962, kdy na utkání Spartak Sokolovo - ZKL Brno dorazilo 18 500 fanoušků. "Jsme z toho smutní," přiznal generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý.

"Myslím, že pro lidi to bylo super," dodal brněnský Roman Erat. "Točilo se kolem hodně lidí, bylo uděláno spousty práce, nebyla ani taková zima," dodal pardubický kapitán Petr Koukal.

"Byl to vyjímečný hokej, výjimečná událost," shodli se po utkání trenéři Josef Jandač a Ladislav Lubina. "Ale v první třetině to byl kvůli sněhu rybníkový hokej," ukončil historickou událost pardubický Jandač.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články