Hlavní obsah

České Budějovice a Vítkovice se potkají v play off poprvé v historii

PRAHA

Po dohrání předkola jsou konečně pohromadě všechny dvojice pro čtvrtfinále play off letošního ročníku hokejové extraligy, které startuje ve čtvrtek. Jako první začnou vyřazovací souboje dvojice České Budějovice - Vítkovice a Zlín - Pardubice, o víkendu se pak utkají Třinec - Litvínov a Liberec - Slavia Praha. Týmy se čtyřmi výhrami čeká postup do semifinále.

Foto: David Veis, ČTK

Peter Húževka z Vítkovic (v bílém) před budějovickým brankářem Jakubem Kovářem.

Článek

Od vzniku samostatné české hokejové nejvyšší soutěže se v play off ještě nikdy nepotkaly týmy Českých Budějovic a Vítkovic. A nenarazily na sebe kupodivu ani v tehdejší československé lize, kde se hrálo systémem play off od sezóny 1985/86. Buď některý z nich do vyřazovací části nepostoupil, nebo dokonce nejvyšší soutěž ani nehrál (Vítkovice 85/86 a 87/88, Budějovice 91/92).

Nastává tak pro oba celky velká premiéra, která se oproti postavení týmů v tabulce po základní části uskuteční v Českých Budějovicích. Původně se sice mělo hrát na ledě Vítkovic, jenže jejich domovský stánek ČEZ Arenu obsadili pro tento týden tenisté České republiky a Kazachstánu pro 1. kolo Davisova poháru.

"Může to být výhoda i nemusí. Pokud chceme postoupit, musíme tak jako tak vyhrát čtyři zápasy," tvrdí brankář Mountfieldu Jakub Kovář, který v základní části stanovil rekord v počtu odchytaných minut. Právě Kovář má být proti Vítkovicím největší zbraní jihočeských hokejistů. A pak také fanoušci, kteří se v bílém oblečení chystají přichystat soupeři tradiční "bílé peklo".

"Jestli chceme postoupit, musíme je čtyřikrát porazit, a nezáleží na tom, kde začínáme," nedělá si z toho hlavu útočník Vítkovic Viktor Ujčík. Ten má během své dlouhé kariéry s Budějovicemi vyrovnanou bilanci. Jako hráč Slavie zažil prohru 0:4 na zápasy, pak když působil ve Spartě, tak naopak zažil čtyřzápasové vítězství.

Letošní bilance je ale pro jeho Vítkovice alarmující, s Českými Budějovicemi ostravský klub tři ze čtyř utkání prohrál. Vyhrál pouze hned v prvním kole (3:1), pak už následovaly porážky. Na jihu Čech to bylo 2:3 v prodloužení a doma pak dokonce 4:6. Naposledy se oba týmy potkaly ve 40. kole v polovině ledna a domácí Mountfield vyhrál vysoko 6:1

Reklama

Související témata: