Hlavní obsah

Potřebujeme ušetřit, vysvětluje karlovarský šéf Vaněk odchody opor

KARLOVY VARY

K velkým hráčským změnám, hlavně co se týče odchodů zkušených borců, došlo během léta v hokejovém celku z Karlových Varů. Jak tato čistka zasáhne do výkonnosti mužstva? „Neřekl bych, že je to čistka, ale spíše reakce na ekonomické možnosti našeho klubu. Potřebujeme ušetřit peníze, proto dáme větší prostor mladým hráčům,“ říká generální manažer karlovarské Energie Miroslav Vaněk pro Sport cz.

Článek

Sestavu západočeského týmu byli nuceni opustit brankář Sáblík (Znojmo), obránci Dobroň (Slovan Bratislava), Čutta (Mladá Boleslav), Sloboda (Vítkovice), Mucha (Zvolen), Kokko, útočník Sailer (České Budějovice) a další.  „Nemá cenu uvažovat nad tím, jestli je potřeba některého z odchodů litovat. Prostě jsme zvolili úsporný režim. Základní kostru o osmi až devíti hráčích jsme zachovali a prosazuji názor, že mladí se také musí jednou naučit bojovat o místo v extraligovém kádru,“ tvrdí Vaněk.

Z nových tváří jsou ve Varech obránci Gulaši a útočník Bartánus ze Sparty, další bek Gründling přišel ze slovenské Skalice. „Zbytek jsme doplnili z vlastních zdrojů a další posily už hledat nebudeme,“ naznačuje manažer.

Faktu, že Vary nestartují v European Trophy, nelituje. „Účast bych neviděl jako velkou výhodu. Na rovinu říkám, že z ekonomického hlediska si takhle náročný projekt nemůžeme dovolit. Máme patnáct přípravných zápasů, v nichž trenéři protočí šest pětek. Událostí bude 14. srpna zápas s ruskou Ufou, která má aktuální titul z Kontinentální hokejové ligy. Přijede se všemi hvězdami včetně Radulova a českých mistrů světa Blaťáka a Klepiše. Ufa je v žebříčku federace nejlepším mužstvem Evropy a pro českého fanouška by start takového celku měl být svátkem. V médiích se pořád píše jen o Petrohradu, který přitom vypadl ve čtvrtfinále, kdežto Ufa je v Rusku nejlepší,“ uvažoval Vaněk.

Na úvod přípravy prohrály Vary v Chomutově 2:3. A gól za Chomutov dal i David Hruška, který loni výrazně pomáhal Energii v extralize.  „Chtěli bychom ho znovu získat na hostování, ale nový chomutovský kouč Václav Sýkora ho nemíní pustit. Budeme ho dál přemlouvat,“ usmál se karlovarský manažer.

Reklama

Související témata: