Hlavní obsah

Rachůnkové budou chtít myšlenky na bratrovu tragédii zahnat hokejem

PRAHA

V sobotu večer absolvovali Ivan a Tomáš Rachůnkovi krutou cestu na letiště v pražských Kbelích, kam letecký speciál přivezl ostatky jejich tragicky zemřelého bratra Karla, který byl jednou z obětí letecké tragédie v ruské Jaroslavli. Mladší sourozenci ze tří hokejových bratří se nyní snaží na smutnou záležitost zapomenout v přípravě na novu hokejovou sezónu, kterou odehrají v pražské Spartě.

Foto: hcsparta.cz

Bratři Rachůnkové po přestupu do hokejové Sparty, vlevo Tomáš, vpravo Ivan

Článek

Nikdo by jim určitě neměl za zlé, kdyby na předsezónní tiskové konferenci Sparty chyběli, poslední události ukázaly, že v lidském životě existují podstatnější věci. Ivan a Tomáš Rachůnkovi se však jako profesionálové usadili v útrobách holešovické arény mezi své nové spoluhráče ze Sparty. A to i s vědomím toho, že k nim bude upřena velká pozornost přítomných médií.

Jejich zástupci ovšem s pokorou vyslyšeli žádost trenéra Sparty Josefa Jandače, aby je vynechali ze svých možných plánů na rozhovory. "Dnes se zapojili do přípravy. Pokud se na to budou cítit psychicky, nastoupí v neděli proti Kladnu. Jinak samozřejmě maximálně respektuji nešťastný stav věcí," řekl Jandač.

Oběma útočníkům se po tragédii snaží vyjít vstříc. "Ve středu sice oba hráči s týmem nebudou, ale jinak budou pravidelně trénovat. Během září pak odletí do Jaroslavle sbalit bráchovy věci," prozradil nový kouč Sparty. Ve středu se koná pohřeb Karla Rachůnka ve Zlíně, kterého se bratři pochopitelně zúčastní.

"V tu chvíli to pro ně bude ještě asi největší nápor," předpokládá Jandač a věří, že hokej snad posune myšlenky jeho svěřenců jiným směrem. "Jsem přesvědčen o tom, že nejlepší lék je maximálně zaměstnat hlavu tím, že kluci budou neustále v tréninku a zápasech a nebudou se utápět v jiných myšlenkách. Oni s tím sami souhlasí," doplnil.

Rachůnek a Marek mohli za Spartu hrát

Šetřit ale sourozeneckou dvojici nebude. "Musíme se chovat naprosto přirozeně a i je upozorňovat na chyby. Oni to tak i berou, nechtějí žádné úlevy, nebo aby se k nim někdo choval v rukavičkách. Určitě tam ale i přesto nějaká míra pochopení bude," uvědomuje si Jandač, který připomněl, že Karel Rachůnek vyjádřil přání zahrát si v příští sezóně s bratry v jednom týmu. To už se bohužel nestane.

Teď musí Jandač zmobilizovat tým, který je tragédií v Jaroslavli zasažen. Vždyť další z tragicky zesnulých Jan Marek za Spartu hrával a také plánoval návrat. "Atmosféra teď není dobrá, ale je to pochopitelné. Zasáhlo to celý český hokej, ale nás se to týká možná nejvíc. Každá rada je tady drahá. Prožil jsem si něco podobného kdysi v Liberci, když se na začátku sezóny oběsil Pavel Kábrt. A  víceméně to v té kabině bylo celý rok," připomněl Jandač událost před osmi lety.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.