Hlavní obsah

Rabiát Verot nechápal trest: Tu desítku jsem dostal asi za své jméno

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Mnoho času na ledě při své premiéře v české extralize kanadský bijec Darcy Verot nestrávil. Třinečtí trenéři Marek a Kopřiva ho zařadili do čtvrté formace, která se v závěru zápasu v Českých Budějovicích do hry nedostávala, navíc 35letý útočník strávil při porážce Ocelářů 3:4 dvanáct minut z druhé třetiny na trestné lavici.

Foto: David Veis, ČTK

Rozhodčí uklidňuje Kanaďana v třineckém dresu Darcyho Verota.

Článek

Jeho příchod do týmu mistra vzbudil poprask. Hráče, jenž nechvalně proslul nefér zákroky a bitkami v Čechově, v extralize nevítali. Nejvíc jeho zatím měsíční angažmá v týmu Ocelářů vytočilo Jaromíra Jágra. „On není férový hráč, to je s prominutím sráč,“ rozlítil se před odletem do zámoří při vzpomínce na to, co Verot se svými kumpány provedl Omsku.

Hrál bez jmenovky

Při své premiéře na ledě Českých Budějovic však hráč, jenž za první sezónu v KHL posbíral 508 trestných minut, zosobnění zákeřnosti nepředstavoval. Ve čtvrté formaci s mladíky Hamplem a Orsavou hrál důrazně, ale do šarvátek ani zákroků po odpískání se nepouštěl. „Je to hráč, jenž se musí dostat do tempa a adaptovat se, pak jeho výkony půjdou nahoru. Ukázal, že má důraz a je silný na buly,“ hodnotil jeho vystoupení třinecký trenér Pavel Marek.

Budějovický brankář Jakub Kovář je ve střehu. Před ním se přetlačuje Michael Kolarz z domácího celku a Kanaďan v dresu Třince Darcy Verot.foto: ČTK/David Veis

Jediný Verotův zápis do statistik přišel ve 28. minutě. Na hrazení naremploval Langhammra, rozhodčí poslali Třinec do čtyř a Verotovi přidali desetiminutový trest. Kanaďan byl zaskočený, na trestné lavici si nechal způsob posuzování zákroků vysvětlit od spoluhráče Havla. „Já se mu snažil vyhnout, ale rozhodčí si myslel něco jiného. Překvapilo mě to, ale taková jsou tu asi pravidla,“ divil se Verot, na jehož dres ještě ani nestihli našít jmenovku.

Pochybnosti už chápe 

Svůj vliv na verdikt sudích měl podle něj i mediální obraz, jenž v Česku získal. „Neumím sice číst v češtině, ale pár svých fotek jsem tu v novinách viděl. Myslím, že tu desítku jsem dostal fakt kvůli svému jménu tady,“ byl přesvědčený. „Doufám, že s postupem času rozhodčí uvidí, že se snažím hrát tvrdě, ale férově,“ přál si Verot.

Nečekal, že jeho příchod do Třince rozpoutá takové debaty o tom, zda podobní hráči jsou pro nejvyšší soutěž přínosem. „Ale pak, když jsem se zamyslel nad tím, co proběhlo novinami s panem Jágrem, uvědomil jsem si, jak velkou osobností tady je a jak velké má jméno. Když o vás někdo tak slavný řekne něco negativního, je jasné, že se o tom bude mluvit,“ vykládal.

Ví, že není nejtalentovanější

Třinec praktikuje zcela jiný hokej než Čechov, jenž je vyhlášený hrou daleko za hranicí pravidel. Od trenérů Marka a Kopřivy má Verot odlišné pokyny, než slýchal v Rusku. „Je to hodně jiné, ale můj přístup se nemění. Vím, že jsem se nenarodil jako nejtalentovanější hráč, ale umím hrát do těla, to ode mě tým potřebuje. Bohužel tentokrát to bylo málo,“ mrzela Verota porážka.

Domácí fanoušci na něj několikrát zabučeli, ale to Verota nemohlo rozhodit. „Jsem typ hráče, se kterým ostatní rádi hrají, ale soupeři mě nesnášejí. Stejné je to s diváky,“ ví.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice