Hlavní obsah

Slavia po prohře s Kladnem spadla na dno, Brno deklasovalo Vítkovice

PRAHA

Pět kol zbývá do konce základní části extraligy a dramatické dění nebere konce. Po nedělním 47. kole, po němž si extraliga týden odpočine a v centru pozornosti se ocitne reprezentace na Švédských hrách, zůstává beze změny čelo tabulky: i přes prohru v Karlových Varech vede Sparta, druhá Plzeň ale snížila po výhře ve Zlíně ztrátu na čtyři body a opět oživila myšlenky na Prezidentský pohár pro nejlepší celek dlouhodobé části. Na opačném konci tabulky je ale vše jinak: po prohře s Kladnem je nejhorším celkem soutěže Slavia.

Foto: Petr Horník, Právo

Zničení hokejisté Slavie po prohře s Kladnem.

Článek
Fotogalerie

Slavia měla v odpoledním domácím duelu s Kladnem nejspíš poslední šanci na uchování naděje na předkolo play-off, na desátou příčku Pražané ztráceli šest bodů. A začali lépe, už ve 4. minutě ztrestal chybující hosty Žejdl. V polovině zápasu ale bylo vyrovnáno, když se v přesilovce prosadil Lepine. Necelou minutu po startu prostřední části poslal domácí opět do vedení Micka, Lepine ale vzápětí opět dorovnal. Rozhodnutí přišlo až v samotném závěru, kdy se individuálně prosadil kladenský Bicek.

Vary rozhodly už v první třetině 

Souboj z opačných pólů tabulky byl k vidění v Karlových Varech. Předposlední celek tabulky přivítal vedoucí Spartu, která dokázala bodovat v posledních jedenácti zápasech a jasným favoritem byla i na západě Čech. V neděli ale série Pražanů skončila. Domácí totiž hned v první třetině zaskočili hostující tým brankami Kumstáta a Zaťoviče a Sparta dokázala kontrovat až v závěru druhé části gólem Fostera. Vyrovnávací gól ale už vstřelit nedokázala a domácí díky tříbodovému zisku poslali Slavii na předposlední příčku.

Sami Karlovarští pak poskočili na jedenáctou příčku před Litvínov, jemuž se po prohře 4:6 v Třinci opět vzdálila desítka pro play-off. Oceláři, kteří stále živí naději na přímý postup do čtvrtfinále, měli utkání na svém ledě pevně pod kontrolou a po dvou třetinách vedli 5:1. Hosté ale v poslední desetiminutovce ukázali velkou bojovnost a snížili na rozdíl jediné branky, sedm sekund před koncem ale inkasovali při power play šestý gól.

Boleslav otočila duel s Pardubicemi a přeskočila Slavii

Další rána pro Slavii přišla v průběhu extraligového večera z Mladé Boleslavi. Domácí totiž dokázali otočit nepříznivý vývoj utkání s třetími Pardubicemi a ze stavu 1:3 nakonec vydřeli vítězství 5:4. Tři body do mošny Středočechů znamenaly pád Slavie na poslední místo tabulky. Boleslav má na předposledním místě bod k dobru, Litvínov a Vary jsou o další bod napřed.

Bodové pásmo oddělující elitní desítku a týmy odsouzené k bitvě ve skupině o udržení se v neděli rozšířilo na sedm bodů. Přesně tolik nyní ztrácejí hokejisté Karlových Varů a Litvínova na desáté Brno, které upevnilo poslední postupovou příčku parádním vystoupením proti Vítkovicím. Kometa na domácím ledě nadělila soupeři debakl 8:2 a Vítkovice propásly šanci osamostatnit se na šesté příčce. V utkání zazářil brněnský Leoš Čermák, který si připsal šest kanadských bodů za dvě branky a čtyři asistence, což je nový rekord letošní sezóny.

Budějovice upevnily čtvrtou příčku

Sérii sedmi porážek s Plzní chtěli zastavit hokejisté Zlína, kteří s Vítkovicemi svádějí boj o první šestku zajišťující přímý postup do čtvrtfinále. I v neděli ale zůstalo jen u přání, byť byl Zlín na domácím ledě hodně aktivní, avšak bez gólového efektu. Jednobrankový náskok Západočechů Zlín srovnal deset minut před koncem zásluhou Linharta, tři body pro Plzeň ale vzápětí zajistil Kovář.

Hokejisté Českých Budějovic si upevnili místo na chvostu první čtyřky, která ve čtvrtfinále play-off zajišťuje start série na domácím ledě. Jihočeši doma porazili pátý Liberec 2:1 v prodloužení, vyrovnaný duel rozhodl v 64. minutě Kašpařík. Bílé Tygry od elitního kvarteta dělí pět bodů.

Hokejová Tipsport extraliga - 47. kolo
Slavia Praha - Kladno 2:3on-line
Branky: 4. Žejdl, 21. Micka - 12. a 23. Lepine, 59. Bicek.
Karlovy Vary - Sparta Praha 2:1on-line
Branky: 10. Kumstát, 17. Zaťovič - 40. Foster.
České Budějovice - Liberec 2:1 v prodl.on-line
Branky: 6. Květoň, 64. Kašpařík - 45. Vantuch.
Třinec - Litvínov 6:4on-line
Branky: 3. Ostřížek, 3. Varaďa, 10. Peterek, 12. Polanský, 37. Květoň, 60. Lojek - 24. Smolka, 53. Jareš, 55. Gerhát, 60. Ručinský.
Zlín - Plzeň 1:2on-line
Branky: 51. Linhart - 22. Straka, 52. Kovář.
Mladá Boleslav - Pardubice 5:4on-line
Branky: 6. Jiránek, 36. Mikulík, 40. Tomas, 47. Podkonický, 56. Tomas - 5. Kolář I, 24. Kolář I, 28. Kolář II, 58. Starý.
Kometa Brno - Vítkovice 8:2on-line
Branky: 4. Holec, 17. Žižka, 19. Čermák, 21. Svoboda, 24. Holec, 39. Němec, 47. Čermák, 58. Němec - 1. Hruška, 32. Ujčík.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice