Hlavní obsah

Domácí zápasy jsou děsivé, musíme se z toho vysekat, velí kouč poslední Slavie

PRAHA

Pohled, který nemá nikdo rád. Teď ho prožívá Vladimír Růžička, trenér hokejové Slavie. Tým je pod jeho vedením v extralize poslední a předkolo play-off je vzdálené jako výhra ve sportce. Do konce základní části chybí pět kol a mužstvo z Edenu ztrácí na desáté místo devět bodů. „Situace je taková, jaká je. My se z ní potřebujeme nějak prosekat,“ svěřil se Růžička na slávistických stránkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zklamaný kouč Slavie Vladimír Růžička

Článek
Fotogalerie

Úvahy o první lize jsou pro slávisty nemyslitelné, i proto se v dané situaci probírají jen dvě možnosti. První je na první pohled šílený nápad prosekat se na poslední chvíli do předkola play-off. Tento sen je ale hodně vzdálený. Druhou variantou je udržení v nejvyšší soutěži. Tedy vyhnout se poslednímu místu a následné baráži. Situace, kterou slávisté pod Růžičkou neznají. „I pro mě je to něco nového. Holt se s tím musíme nějak vypořádat. Hodně trénujeme obrannou činnost a přechod do útoku, musíme si pomoci sami. Nikdo jiný to za nás neudělá," ví šéf z Edenu.

Dva mistrovské tituly, třikrát finále, čtyřikrát semifinále, dvakrát čtvrtfinále. To vše spojuje Růžičku se Slavií. Play-off jedenáctkrát v řadě. Teď se ale na sešívané šklebí odvrácená tvář sportu. „Liga je nesmírně vyrovnaná, kdybychom měli o dvě výhry víc, tak jsme trochu někde jinde. Jenže my nejsme schopní dovést zápas do vítězného konce. Třeba předvedeme dobrý výkon, ale ve výsledku získáme maximálně bod. A to je zkrátka málo,“ přiznává Růžička.

Jedním z hlavních problémů Slavie jsou zápasy před vlastními fanoušky, utkání v O2 Areně. Slávisté jsou v této statistice nejhorší, nasbírali o deset bodů méně než předposlední Mladá Boleslav a Třinec. Hrad, kde domácí pravidelně rozdávají.

„Venku to ještě docela jde, ale naše domácí zápasy jsou strašné. Vyhráli jsme jich jen pět nebo šest, to je děsivá bilance. Ani dřív to v O2 Areně nebylo z naší strany vždy ideální, ale nějak jsme to dokázali ubojovat, v rozhodujících chvílích nám ten led pomáhal. Letos se nám ale doma vůbec nedaří. Je tam menší kluziště a my musíme trochu tvořit, což zatím moc nezvládáme,“ netají nesnáze Růžička.

Slávisté prožívají sezónu, která někdy přijít musela. A teď je tady. Pod tlakem nezvládají zápasy, a to ani, když vedou, nedokáží dotáhnout zápas do bodů. A ty jim potom schází v tabulce. „Jestli to je nervozitou, nevím, hráči jsou pod tlakem, ale spíš tam jsou jiné věci. Na ledě plníme jen málo toho, co si řekneme před zápasem. Navíc máme ve třetích třetinách hrozně vyloučených,“ přidává další martyrium trenér, který se nemůže v této sezóně spolehnout na základní věc pro úspěch týmu. „Hráli jsme de facto bez první lajny. Všechny řady byly vyrovnané, ta elitní nám však chyběla.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.