Hlavní obsah

Slávisté chtějí zabránit Zlínu sáhnout po titulu

PRAHA/ZLÍN

Hokejisté Hamé Zlín mohou ve čtvrtek oslavovat první titul v historii klubu. Musí ale v domácím prostředí počtvrté ve finálové sérii porazit pražskou Slavii. Úřadující šampión jim v tom ale chce zabránit a odmítá připustit, že by pátý díl finále play-off měl být poslední. Zlín naproti tomu při posledním kroku za zlatem spoléhá na vyprodané hlediště.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

I pátý zápas finále slibuje vyrovnanou bitvu

Článek

Ve vyprodaném hledišti zlínského stadionu usedne vedle primátora Tomáše Úlehly i pozvaný podnikatel Tomáš Baťa. "Udělat poslední krok je nejtěžší, navíc Slavia se umí v kritických chvílích vypnout k vrcholnému výkonu," brzdí optimismus a nadšení fanoušků trenér Ernest Bokroš.

Plán oslav neexistuje

"Kostru tvoří zkušení hráči, kteří jsou v psychické pohodě, proto jsem ani nepřijal nabídku na soustředění mimo město. Věřím mužstvu Hamé, žádný plán oslav ale neexistuje. Jsem pověrčivý, a tak jsem to zakázal," dodal Bokroš.

.:ANKETA:
Kdo vyhraje páté finále ve Zlíně? Hlasujte na konci článku

Také ve zlínské kabině je patrná víra, že soupeř nepředvede proti jeho týmu obdobný kousek jako v semifinále se Spartou, kde třemi výhrami v řadě otočil sérii. "Pevně věřím, že Slavii nedovolíme zvrátit vývoj finále a že nás čeká poslední zápas sezóny, i když bude velmi těžký, neboť soupeř se určitě lacino nevzdá," říká za mužstvo kapitán Miroslav Okál.

Důležitý první gól

"Nesmíme myslet na to, že stav 3:1 na zápasy nám nahrává, ale musíme se koncentrovat jen na nadcházející utkání, jako by finále teprve začínalo. Slavia se nevzdává za žádného stavu, z play-off má bohaté zkušenosti a její hráči už několikrát prokázali vysokou morálku i nesmírnou psychickou sílu," upozorňuje asistent zlínského kouče Jaroslav Stuchlík.

Vzhledem k vyrovnanosti soupeřů může být moc důležité, kdo dá první gól. "Když to budeme my, už tu šanci nepustíme," soudí Okál.

Hamrlík spoléhá na čabajku, Vlach na pivo

Zlín nechce nic podcenit, hodně spoléhá na diváckou podporu. "Chceme-li uspět, musíme Slavii přetlačit a bouřící hlediště je přitom pro nás živou vodou. V Praze bylo naše příznivce slyšet víc než fanoušky Slavie a doma vytvoří určitě kotel, jenž mužstvo vyburcuje k maximu," předpokládá Stuchlík.

"Očekávání je veliké, já ale zůstávám v klidu. Někdo si na spaní musí brát prášek, mě stačí čabajka," vtipkuje nejproduktivnější obránce celého play-off Martin Hamrlík. "U mně spolehlivě fungují dvě piva," prozradí recept nejstarší hráč finále, 42letý útočník Rostislav Vlach.

Slavia: Obrátíme i finálovou sérii

Slávisté jsou v obtížné pozici, k obhajobě titulu by museli vyhrát tři utkání v řadě. "Nejsme horší než Zlín. Když zlepšíme koncovku, máme velkou šanci," upozorňuje kouč Vladimír Růžička. Také hráči věří, že na obrat mají ještě dost sil a odhodlání.

"Žádná poraženecká nálada v mužstvu není. Nepříznivý vývoj série se nám podařilo otočit už ve čtvrtfinále se Znojmem i v boji o finále se Spartou a věříme, že se nám to povede i teď," soudí uzdravený obránce František Kučera.

Zlepšit přesilovky

"Věříme si, dva dny odpočinku pomohly. Určitě je hezké, jak hokejem ve Zlíně žijí. Pardubice ale měly také minulou sezónu připravené oslavy a nic z toho nebylo," vzpomíná Novák na loňský triumf  v sedmém finálovém utkání na ledě soupeře.

Nikdo ve Slavii nechce připustit konec sezóny už dnes večer. "Rozhodně nic nezabalíme a jsem přesvědčen, že ve Zlíně odvedeme solidní hru. Zápas může skončit naší porážku, ale musí to být s vědomím, že jsme pro úspěch udělali maximum," uvažuje asistent kouče Ondřej Weissmann.

Do Zlína s buchtami

"Těžko očekávat jiný průběh než se bude znovu velmi zodpovědně bránit. Chceme, aby se hráči snažili střílet z každé pozice a víc chodili do prostoru před brankou. Je třeba zlepšit i přesilovky, v pražských zápasech jsme je hráli mizerně," uvažuje Weissmann.

Do dějiště zápasu se Pražané vydali už včera po obědě, na cestu napekla trenérova manželka buchty s povidly a tvarohem "To je taková hezká tradice, naopak se zrušily tataráčky s topinkami," říká Novák, který žije s Růžičkovou dcerou Evou. Pokud by se dnes ve Zlíně nerozhodlo, finále bude pokračovat v sobotu v pražské Sazka Areně a případný sedmý duel by se uskutečnil na zlínském ledě v pondělí.

Reklama

Související témata: