Hlavní obsah

Hokejový brankář Hašek začal trénovat s extraligovými Pardubicemi

Pardubice

Hokejový brankář Dominik Hašek, který by se v nadcházející sezóně rád vrátil po roční přestávce k aktivní kariéře, se začal připravovat s extraligovými Pardubicemi. Sedmačtyřicetiletá legenda naposledy chytala v sezóně 2010/11 za Spartak Moskva v Kontinentální lize, teď by se Hašek rád vrátil do NHL.

Foto: Jana Pechová, Právo

Dominik Hašek se podepisuje fanouškům.

Článek

"Je pro nás ctí, že Dominik Hašek využil nabídky společného tréninku s naším A týmem. Připravíme mu co nejlepší podmínky pro to, aby se mohl co nejlépe připravit na novou sezónu," uvedl generální manažer mistrovského klubu Ondřej Šebek v tiskové zprávě.

Odchovanec pardubického hokeje Hašek začal s týmem kouče Pavla Hynka trénovat ve čtvrtek, na led bude chodit podle svých potřeb. "Vycházíme mu maximálně vstříc. Dominik samozřejmě může využívat veškeré zázemí kabiny A týmu, má k dispozici úplný servis, ale svůj tréninkový režim si řídí sám," řekl Šebek.

Chytat za Pardubice, kterým pomohl předloni k titulu, se dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a hrdina olympijských her v Naganu nechystá. Jeho jednoznačným cílem je vrátit se po čtyřech letech do NHL. "Moje motivace je obrovská. Návrat beru vážně, ale kam to bude, nebo jestli to půjde, na to nemám odpověď. Věřím však, že jsem stále schopný dělat svoji práci a být pro některý z týmů přínosem," uvedl nedávno pro nhl.com bývalý brankář Chicaga, Buffala, Ottawy a Detroitu.

Buď do NHL, nebo konec

Buď získá angažmá v NHL, nebo skončí. "Své rozhodnutí nechci měnit. Chci ještě jednou dobře chytat v NHL. Víceméně se po ničem jiném neohlížím," řekl dnes Hašek pardubickému klubovému serveru. "Nechci to zabalit, to chci říci jasně. Jeden klub mi řekl, že ne, tak to jsem měl špatný pocit, ale chci nadále makat naplno v trénincích a soustředit se na svou práci. Věřím, že něco přijde. A jestli to vyjde, to se uvidí."

Byl totiž v kontaktu s Buffalem, ale jeho návrat k Sabres nevyšel. Sám Hašek už na začátku vyloučil Detroit. "S ním jsem se rozloučil, toto je jediné mužstvo, které nepřipadá do úvahy. Kdyby náhodou volali, tak to vynecháme. Nebylo by to vhodné. Udělal jsem pro ně, co jsem mohl, tady už je konec," prohlásil.

Při další z pauz v kariéře se udržoval v kondici a po tréninku na suchu byl dnes na ledě poprvé. "Skoro po roce a půl. Po dlouhé době to je vždy o tom nezranit se, s tím jsem ostatně šel do dnešního tréninku. Je sranda znova obléci výstroj, která byla v garáži přesně na místě, jak jsem ji tam hodil. Kluci mi to před tréninkem dosušovali, jak to bylo mokré. Něco říkali i o myších, to si snad vymýšleli," řekl Hašek.

Žádné konkrétní nabídky na stole nemá

Žádné konkrétní nabídky prý zatím neobdržel. "Můj agent je v kontaktu se třemi kluby. Není tam nic jasného, podle toho se nyní připravuji. Třeba ani nic nepřijde. Beru to tak, že se chystám, abych dokázal, že mohu být lepší jak druzí brankáři, a nějaké mužstvo si mě vezme," doplnil Hašek. "Připravoval jsem se pro jedno mužstvo, protože jsem cítil, že bych mu mohl na místě jedničky nebo dvojky i jinak pomoci, ale toto padlo. Dozvěděl jsem se to začátkem července, asi den jsem si fakt myslel, že končím s hokejem, ale druhý den jsem hned volal, že najdeme tým, který mě bude chtít."

Roční pauza od hokeje je pro něj nevýhodou. "Agent o tom s kluby mluví, někteří řekli ne, jiní se k tomu nějak staví. Je to pro ně strašák, že jsem rok nehrál vrcholový hokej. Manažeři klubů řeší určité riziko a budou to muset vysvětlovat," podotkl Hašek. "Je výjimečnou situací, že sedmačtyřicetiletý brankář chce chytat v NHL, to se asi ještě v historii nestalo. Je to nepříjemné, ale s tím v zásadě počítám."

Podřizuje tomu přípravu. "V této době jsem nikdy na led nechodil, vždy to bylo až v září před tréninkovým kempem. Snažím se přizpůsobit své situaci. Chci být teď pětkrát v týdnu na ledě a dostat se do své formy pro NHL," navázal šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře prestižní zámořské soutěže.

V NHL ale není v současnosti jisté, jestli nebude výluka. "Nevíme, kdy NHL začne, s agentem se o tom bavíme. Řešíme, že bych šel do Ameriky dřív a chytal i někde jinde a trénoval. Tyto varianty jsme ještě nedotáhli do konce," doplnil Hašek. Pořád doufá, že se do NHL vrátí a v dobré formě. Jak dlouho by případně v NHL chtěl vydržet, neví. "Určitě si nechám otevřená vrátka, ale ještě nevím, zda budu někde chytat. Do padesáti chytat nebudu, za dva roky mi bude devětačtyřicet, takže mohu klidně jednu dvě sezóny," dodal Hašek.

Reklama

Související témata: