Hlavní obsah

Plzeňský lékař bude léčit hvězdy NHL

PRAHA

Lékař plzeňské fakultní nemocnice Petr Nepraš bude léčit všechny hráče zámořské NHL, kteří v době výluky hrají v evropských hokejových klubech. Lékař kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí se stal na základě pověření vedení asociace lékařů NHL vůbec prvním koordinátorem zdravotní péče pro všechny hráče NHL v Evropě, řekla ve středu mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Foto: www.lakings.com

Nová dohoda se týká i útočníka Los Angeles Kings Martina Straky.

Článek

V současné době pobývá v České republice přibližně 60 hráčů NHL a v celé Evropě se jejich počet blíží ke třem stovkám. Navíc pokud dojde k výluce celé sezony NHL, množství hokejistů ze zámoří se na starém kontinentě ještě zvýší.

Neprašovým úkolem je podle mluvčí sledovat zdravotní stav hráčů NHL, kteří pobývají v Evropě. "Zároveň se má v případě úrazu některého z hráčů starat o komunikaci s asociací lékařů týmů NHL, diagnostiku a případně i léčbu, nebo v případě potřeby zajistí konzultace s ostatními odborníky," vysvětlila mluvčí. Klinika ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí se podle ní zároveň stala akreditovaným pracovištěm pro léčbu hráčů zámořské soutěže v Evropě.

Moderní přístrojové vybavení

Klinika podle Nepraše splňuje standardy pro medicínskou péči podle představ lékařů NHL. "Máme zajištěnou návaznost na ostatní chirurgické obory s velmi kvalitními operačními sály, můžeme kdykoliv požádat o pomoc oční kliniku a stomatochirurgii, které také mají vlastní operační sály, neurochirurgii a jiné specialisty. Nemocnice má i velmi moderní přístrojové vybavení pro diagnostiku, například magnetickou rezonanci, CT a laboratorní komplement," dodal Nepraš.

Zdravotní péče o sportovce působící v zámořské hokejové lize má velmi přísná pravidla, která určují smlouvy mezi hokejisty a jejich kluby. Proto v případě zdravotních potíží či zranění mohou o hokejisty pečovat jen pověření lékaři a závažnější úkony provádět pouze po konzultaci s lékařem klubu v USA, doplnila Jenšíková. Každý lékařský úkon totiž může podle ní v budoucnu ovlivnit zdravotní stav hráče a tudíž i jeho schopnost hrát.

Nepraš působí na klinice ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí od roku 1996 a specializuje se právě na sportovní medicínu. Od roku 2000 spolupracuje s týmem Pittsburgh Penguins. Nyní se vrátil ze stáže na klinice Kerlan Jobe v Los Angeles, která je jednou z nejlepších klinik na světě zabývajících se sportovní medicínou a její lékaři pečují o místní basketbalisty Lakers a hokejisty Kings, doplnila Jenšíková.

Reklama