Hlavní obsah

Zápas hvězd odstartuje se sedmičkou hvězd NHL

PRAHA

Ve znamení souboje nejlepších českých a slovenských hokejistů se stejně jako v minulých dvou letech uskuteční exhibiční Utkání hvězd nejvyšších soutěží bývalých federálních partnerů, který se uskuteční v sobotu 22. ledna v 17:00 v ČEZ aréně v Ostravě. Letošní zápas bude specifický účastí hráčů ze zámořské NHL, kteří v obou extraligách působí po dobu výluky kanadsko-americké ligy.

Článek

Do zahajovacích sestav, o kterých stejně jako v minulosti rozhodovali fanoušci hokeje v Česku i na Slovensku, se prosadilo hned sedm hráčů z NHL. Na české straně to jsou obránci Tomáš Kaberle (Kladno), Jiří Šlégr a útočníci Martin Ručinský (oba Litvínov) s Milanem Hejdukem (Pardubice).

Ze slovenského týmu působí v zámoří bek Lubomír Višňovský (Slovan Bratislava) a útočníci Pavol Demitra s Mariánem Gáboríkem (oba Trenčín ), jenž však až do konce ledna hostuje ve Švédsku. Zda se akce zúčastní, bude záležet na něm. Pokud nabídku odmítne, nastoupí místo něho další hráč s nejvyšším počtem získaných hlasů, což by měl být nitranský Jaroslav Török.

Český zahajovací tým, o kterém rozhodlo 11.250 hlasujících, doplňuje nejproduktivnější hráč extraligy Jaroslav Balaštík a brankář Marek Pinc. Tři zbývající místa ve slovenské ideální sestavě doplňuje trojice z Nitry brankář Michal Fikrt, v obraně Dušan Milo a v útoku Lubomír Kolník. Na Slovensku se do volby zapojilo prostřednictvím internetového webu 6214 fanoušků. Z loňské sestavy se nepodařilo dostat do základní šestice ani jednomu hráči.

Druhé pětky určili novináři

Druhé pětky určili na úterní tiskové konferenci v Brně novináři. Českou ovládli zástupci Zlína - brankář Igor Murín, obránce Martin Hamrlík a útočník Petr Leška, které doplnil František Kaberle z Kladna, plzeňský forvard Martin Straka a David Výborný ze Sparty. Ve slovenské druhé pětce jsou brankář Karol Križan (Zvolen), obránci Jiří Heš (Trenčín) a Daniel Babka a útočníci Michal Handzuš (oba Zvolen), Richard Kapuš a Miroslav Šatan (oba Slovan Bratislava).

Trenéry výběrů byli určeni Ernest Bokroš z mistrovského Zlína, jenž si vybral za asistenta Vladimíra Vůjtka. Slovenský tým povedou Dušan Gregor a Ján Štěrbák. Ti také svá mužstva doplní o třetí a čtvrté formace. Stejně jako v minulém roce již neplatí pravidlo, že každý klub soutěže musí mít na exhibici svého zástupce. Kompletní složení mužstev by měla být zveřejněno v pondělí 10. ledna.

Bokroš bere účast jako odměnu za svoji práci

Kouče Bokroše překvapilo, že mu byla svěřena prestižní úloha vést český tým proti svým krajanům. "Beru to jako odměnu za klubovou práci. O sestavě mám jasno, jména už mám na papíře. Je to těžká úloha, protože v české extralize je hodně kvalitních hráčů a spíše je otázkou, koho nenominovat," řekl Bokroš.

Jeho asistent Vladimír Vůjtek se na střídačce extraligového výběru představí premiérově, podobného ocenění se však již dočkal v ruské superlize. "Zažil jsem tam tři Utkání hvězd a zápasy byly vždy vyprodány. Při nominaci dostávali přednost hráči z pořádajícího města. Když se hrálo například v Jaroslavli, tak bylo v sestavě jedenáct hráčů z místního klubu," uvedl Vůjtek.

Stejně jako v minulých letech budou součástí utkání i dovednostní soutěže, které tvoří v nezměněném programu stíhací jízdy, nájezdy na brankáře a soutěž o nejtvrdší střelu. V předešlých dvou ročnících, kdy se utkali zástupci české a slovenské soutěže, se z vítězství vždy radovali domácí hráči. V Pardubicích vyhrál český tým 7:5 a loni v Bratislavě byl úspěšnější výběr slovenské extraligy (12:10).

Složení týmů:
Česká extraliga:
1. pětka: Marek Pinc (254 hlasů/Vítkovice) - Tomáš Kaberle (810/Kladno), Jiří Šlégr (340/Litvínov) - Milan Hejduk (436/Pardubice), Martin Ručinský (341/Litvínov), Jaroslav Balaštík (304/Zlín).
2. pětka: Igor Murín - Martin Hamrlík (oba Zlín), František Kaberle (Kladno) - Martin Straka (Plzeň), Petr Leška (Zlín), David Výborný (Sparta).
Slovenská extraliga:
1. pětka: Michal Fikrt (2016) - Dušan Milo (1939/oba Nitra), Lubomír Višňovský (1885/Slovan Bratislava) - Lubomír Kolník (1737/Nitra), Pavol Demitra (1916), Marián Gáborík (1725/oba Trenčín).
2. pětka: Karol Križan (Zvolen) - Jiří Heš (Trenčín), Daniel Babka - Michal Handzuš (oba Zvolen), Richard Kapuš, Miroslav Šatan (oba Slovan Bratislava).

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice