Hlavní obsah

Hertl chce odejít do San Jose, ale Slavia je proti. Na NHL není vyzrálý, varuje Růžička

Praha

Ještě kolem něj může být v létě docela dusno. Slavia chce útočníka Tomáše Hertla udržet za každou cenu, jenže devatenáctiletý talent už má chuť jít se rvát o šanci do San Jose. Hokejista, vybraný hned v prvním kole loňského draftu, chce zkusit štěstí v zámoří, přestože má na příští sezónu smlouvu ve Slavii.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tomáš Hertl v hale Globen ve Stockholmu.

Článek

„Samozřejmě že mě to do Ameriky táhne, snem každého hokejisty je NHL," uvedl Hertl, jenž by rád s pražským klubem dospěl k domluvě na odchodu. „Uvidí se, jak to bude. Chci si s lidmi na Slavii promluvit, aby nebyli tak rezolutní," doufal.

Postoj klubu ale zůstává docela nekompromisní. „Víme, co by Hertl rád, jenže je osobností klubu a má platnou smlouvu, takže pokud se nic nestane, bude hrát ještě rok za nás," řekl nový výkonný ředitel klubu Richard Benýšek. Jeho snahu udržet Hertla ale může ovlivnit uzavření už rozjednané dohody svazu s NHL o kompenzaci za odchody hráčů pod smlouvami. „Pokud bude podepsaná, tak možnosti klubu udržet hráče nebudou velké."

MS ukázalo cestu

Hertl pod dojmem účinkování na mistrovství světa věří, že už by se teď dokázal prosadit i v zámoří. „Ukázalo mi to nějakou cestu, kam můžu dál. Dostával jsem se do šancí i na mezistátní scéně, což bylo určitě plus, a jen na tom zakončení musím pořádně zapracovat," tvrdil útočník, jenž v osmi zápasech šampionátu neskóroval.

Podle slávistického kouče by ale ještě rok v Evropě Hertlovi prospěl. „Je to obrovsky talentovaný hráč, ale ještě se mně nezdá vyzrálý na odchod do NHL. Pořád se toho potřebuje hodně naučit, včetně zlepšení angličtiny. Pokud teď odejde, ztratí kontakt i s reprezentací, a to by taky byla škoda," řekl Vladimír Růžička.

S představiteli Sharks dosud nebyl Hertl v kontaktu, na světovém šampionátu však potkal evropského skauta klubu. „Jen tak narychlo jsme se pobavili o tom, jakou jsem měl sezónu a co se mnou může být dál," dodal Hertl.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice