Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic se pokusí zlomit prokletí sedmých zápasů

PRAHA

Až sedmé, poslední možné zápasy rozhodnou o zbývající dvojici postupujících do semifinále play off hokejové extraligy. Ve čtvrtek se znovu utkají pražská Slavia s Libercem a Pardubice s Kladnem a vítězové těchto sérií vytvoří dvojici spolu. Zlín a Vítkovice se na bitvu o finále již několik dní těší.

Foto: koláž Sport.cz

Hokejisté Pardubic patří k favoritům extraligy.

Článek

Pardubické hráče čeká boj s nepříznivou historickou bilancí. Východočeši, kteří v sérii s Kladnem vedli 3:1 a nevyužili dva mečboly, totiž v posledních deseti letech nikdy vypjatý sedmý zápas nezvládli. Před rokem je ve čtvrtfinále senzačně vyřadila Plzeň, o sezónu dříve to byla ve finále Slavia a v roce 2001 je poslali již po prvním kole play off na dovolenou hráči Vítkovic. A všichni dokázali vyřadit Pardubice na jejich ledě.

Kdo postoupí do semifinále?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Osobně jsem v této situaci ještě nebyl, ale věřím, že to hráči zvládnou. Máme v týmu řadu zkušených hokejistů, kteří by tomu tlaku neměli podlehnout," řekl trenér Jiří Šejba. Pardubičtí si jsou dobře vědomi toho, že k takovému dramatu nemuselo vůbec dojít. Stačilo vyhrát domácí šestý zápas. "Porazili jsme se sami. V první třetině jsme byli jednoznačně lepší a měli rozhodnout," vrátil se Šejba o několik dní zpět.

Hokejisté Kladna jsou v naprosté psychické pohodě. Vyhráli poslední dva zápasy a nyní se pokusí napodobit loňský úspěch Plzně. "V sedmém zápase už podle mého ani nerozhoduje výhoda domácího prostředí. Bude to o tom, kdo dá první gól, kdo bude mít více štěstí," řekl kouč Zdeněk Müller, který zažil s Kladnem zatím poslední postup do semifinále před deseti lety. I tehdy mužstvo 'nakopl' svou přítomností po dobu výluky v NHL Jaromír Jágr.

V sérii pražské Slavie a Liberce zatím platí pravidlo můj dům, můj hrad. Oba celky si své tři výhry připsaly v domácím prostředí. "K následujícímu zápasu ale musíme přistoupit bez minulosti. Musíme se na to připravit a hrát nadoraz," řekl asistent trenér Ondřej Weissmann. I slávisté vědí, že v sedmém duelu budou rozhodovat maličkosti. "Bude záviset na pohodě, nasazení, štěstí," uvedl Weissman. Pokud Slavia vyhraje, představí se popáté za sebou v semifinále.

Liberečtí věří ve zlomení prokletí

Liberečtí věří, že se jim prokletí Sazka Areny konečně pořadí prolomit. Včetně základní části v ní zatím prohráli pětkrát. "Jednou ta série musí skončit, tak proč ne teď," přál si optimisticky naladěný kouč Josef Paleček. Bílí Tygři navíc cítí psychickou výhodu na své straně. Favoritem čtvrtfinále jsou totiž domácí.

Pro Severočechy vede cesta k úspěchu jen přes disciplinovanou hru a minimum vyloučení, tři předešlé duely na Slavii prohráli zejména kvůli gólům inkasovaným v oslabení. "Při hře pět na pět jsme byli Slavii vyrovnaným soupeřem. Dělali jsme ale taktické chyby a nechali se hloupě vylučovat. Tomu se teď musíme vyvarovat," zdůraznil Paleček. Až v den zápasu se rozhodne, zda se do liberecké sestavy vrátí zraněný útočník Nedorost.

Program:
Slavia Praha - Liberec (stav série 3:3; výsledky zápasů: 5:2, 3:1, 2:3, 1:4, 7:2, 1:3; PP), Pardubice - Kladno (stav série 3:3; výsledky zápasů: 4:1, 4:1, 0:4, 3:0, 3:6, 1:2).

Reklama