Hlavní obsah

Straka návrat na led neplánuje. Omlazená Plzeň má jasný cíl: postup do play off

Plzeň

S omlazeným kádrem bez dlouholetých opor, lehce sníženým rozpočtem a novým kapitánem Ondřejem Kratěnou vstupují do nové sezóny extraligy hokejisté Plzně. Cílem Škody je postup do play off a navázání na atraktivní herní styl, kterým Indiáni vždy dokázali do hlediště přitáhnout tradičně bouřlivé plzeňské publikum.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Utočník Ondřej Kratěna (uprostřed) je novým kapitánem Plzně.

Článek

"Na novou sezónu jsme po všech stránkách připraveni. Věřím, že budeme naplňovat přání naše, diváků i sponzorů. Doba není lehká a je čím dál tím těžší získat finanční prostředky na fungování sportovních klubů. Přesto naším cílem zůstává postup do play off," uvedl výkonný ředitel Škody Plzeň Roman Zarzycký na dnešní tiskové konferenci.

"Naplnit rozpočet dneska není snadné. Šel u nás o pět až deset procent dolů, ale se skladbou kádru jsem spokojen," řekl generální manažer Martin Straka, který v létě ukončil bohatou kariéru a přesunul se definitivně do kanceláře.

Olympijský šampión z Nagana a mistr světa z roku 2005, který loni dovedl Plzeň k historickému titulu, prý o návratu na led vůbec neuvažuje. "Sice se může během sezóny stát cokoli, ale nechystám se ani na střídačku. Mladí musí nás zkušené nahradit, za nikoho se neschovávat a ukázat, že na to opravdu mají. Čekám od některých třeba dvacet gólů a v tomto směru na ně bude vyvíjen tlak, protože podmínky mají ideální," prohlásil Straka.

Spolu s ním opustilo tým 14 dalších hráčů, z nichž nejvíce překvapil odchod dlouholetých útočných opor Tomáše Vlasáka a Radka Dudy. Z obrany vypadl Jiří Hanzlík, jenž ukončil kariéru, a slovenský reprezentant Tomáš Slovák. Soupisku Indiánů naopak doplnili čtyři obránci, pět útočníků a mladý brankář vracející se ze zámoří Patrik Polívka.

"K obměně kádru už muselo dojít a odchodem Martina (Straky) jsme k ní přistoupili ve větší míře. Víme, že Martina nahradit nelze, ale zůstalo tu několik zkušených kluků a i s doplněním posilami jsme spokojeni. Do útoku se nám podařilo získat talentovaného Dominika Simona, který má časem předpoklady nahradit jako lídr Vlasáka. Vrátili se i důležití útočníci z předloňského mistrovského týmu Jožo Balej s Nickem Johnsonem," řekl trenér Milan Razým. Hodně si slibuje i od obránce Petra Kadlece a odchovance Lukáše Pulpána. "Kádr tedy rozhodně kvalitu má," řekl Razým.

V přípravných utkáních se Plzeň potýkala s malou střeleckou produktivitou, přesto trenér v ofenzivě slabinu nevidí. "Myslím, že se na tom podepsalo i to, že se vlastně celé léto nesešla naše první lajna Kratěna, Simon, Pletka. Určitě od nich nějaké branky chyběly. Ale je pravdou, že někteří kluci se musí střelecky probudit," uvedl Razým.

S průběhem letního kempu je jinak spokojen. "Pracovali jsme až nad očekávaní a vše proběhlo dobře. Snažili jsme se dodržet strukturu přípravy z loňska. Jedinou kaňkou bylo, že nás vlastně neustále provázely nějaké absence zaviněné zraněními. Věřím, že jsme si je alespoň vybrali už dopředu před mistrovskými zápasy. Určitě nechceme slevit z našeho agresivního stylu," dodal Razým.

První utkání čeká Západočechy v pátek na ledě pražské Sparty a podle nového kapitána Kratěny se mužstvo na premiéru těší. "Naladili jsme se na utkání dobře. V kabině panuje pohoda a optimistická atmosféra. Doufám, že si ji přenesme na led a vyjde nám vstup do sezóny," přál si osminásobný mistr extraligy Kratěna.

Reklama

Související témata: