Hlavní obsah

Mistrovské Pardubice zahájily přípravu na ledě

PARDUBICE

Hokejisté mistrovských Pardubic v pondělí zahájili přípravu na ledě. Kouč Vladimír Martinec a asistent Jiří Šejba přivítali v malé hale Duhové arény třicítku hráčů, mezi nimiž byl i Milan Hejduk. Hvězdný útočník se však po výluce v NHL vrátí do Colorada.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

"Byli jsme kompletní a nechyběli ani Mikeska, Kántor nebo Petr Sýkora, kteří předtím měli v přípravě drobné zdravotní potíže," řekl Martinec. Po třítýdenní dovolené čeká Pardubice ostrá příprava na ledě. "Budeme trénovat dvoufázově, do toho začnou 2. srpna přípravné zápasy."

Východočeši se budou muset obejít bez řady opor. Jen výluka v NHL totiž dovolila v uplynulém úspěšném ročníku start čtveřice Milan Hejduk, Aleš Hemský, Jan Bulis a Michal Rozsíval. Navíc lídr týmu Jiří Dopita se rozhodl odejít do Znojma a Tomáš Divíšek zamířil do pražské Slavie.

"Nebude lehké je nahradit. Kdo převezme rolí lídra po Jirkovi Dopitovi, se pozná až v přípravě. Může to být i větší skupina," navázal Martinec. Do Třince dále odešli beci Tomáš Pácal a Michael Vyhlídal, do Vítkovic útočník Ĺubomír Pištek. Kádr opustil také druhý brankář Jaroslav Kameš. V týmu není ani Michal Sýkora, kterému skončila smlouva a stále rehabilituje po zranění kolena.

Mistr spoléhá na kanonýra Čalouna

Nově se mohou Východočeši spoléhat v ofenzivě na kanonýra Jana Čalouna, který přišel z Litvínova. Z finské Tappary Tampere zlákaly Pardubice beka Roberta Kántora. Další akvizicí je slovenský útočník Peter Klouda ze Zvolenu a do obrany se vrátil mladík Martin Vágner, jenž působil v zámořské juniorské QMJHL v celku Acadie-Bathurst.

"Ještě bych rád přivítal v kádru jednoho nebo dva útočníky. Ale pouze špičkové hráče do první nebo druhé lajny," podotkl Martinec, jehož tým čeká v lednu start na turnaji mistrů Super Six v Petrohradu.

Kádry extraligových týmů navíc může ovlivnit nová smlouva mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federaci. Podle předloženého návrhu by hráči mohli do zámořské soutěže odcházet do 15. srpna, ale generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý patří mezi ty, kterým se nelíbí finanční podmínky kontraktu ani další skutečnosti. "Nedovedu si představit, že nám třeba čtyři hráči odejdou tři týdny před extraligou," řekl Kusý.

Kádr ovlivní dohoda NHL a IIHF

Trenéři by rádi měli na turnaj ve Švýcarsku od 16. do 20. srpna zúžený kádr, s kterým budou počítat pro extraligu. "Termín možného odchodu hráčů do NHL to ale může ovlivnit," doplnil Martinec.

S možností dalších posil není Kusý zatím konkrétní. "Jako jedna věc se do toho může promítnout smlouva mezi NHL a IIHF. Další je, že mohou být na trhu hráči, kteří nedostanou v zámoří smlouvu," dodal Kusý.

Reklama

Související témata: