Hlavní obsah

Žižka věří, že sezóna není pro Zlín ztracená. Musíme už ale skoro pořád bodovat, má jasno

Zlín

Loni na jaře stál po skončení extraligového finále na straně poražených hokejistů Komety, ale poté přestoupil do mistrovského Zlína, kde s hokejem před lety začínal. Přestože obhájcům titulu vstup do nového ročníku nejvyšší soutěže katastrofálně nevyšel, obránce Tomáš Žižka doufá, že sezóna není pro moravský tým ještě zdaleka ztracená.

Foto: Právo

Hokejista Zlína Tomáš Žižka

Článek

Nyní už jste předkolu play off na dohled. Věříte, že Zlín neskončí ve skupině o záchranu?

Samozřejmě že věřím. Chce to ovšem nepolevit a navázat na solidní výsledky a výkony z poslední doby. Nejsme totiž vůbec v jednoduché situaci. Když mužstvo promrhá úvodních sedm zápasů, může si pak už dovolit jen minimum zaváhání. Musíme teď už skoro pořád jen bodovat, což je abnormálně obtížný úkol.

Už vám proběhlo hlavou, že jste v roce 2012 postoupil s Kometou do play off taky z předkola a pak jste došli až do bojů o titul proti Pardubicím?

Jasně že jsem si na to vzpomněl. Bylo by pochopitelně strašně hezké zopakovat si něco podobného i se Zlínem. Je to ovšem ještě tak daleko, že nemá ani smysl o tom zatím přemýšlet.

Už jste přišel na to, proč jste zahájili sezónu tak špatně?

Těch důvodů je asi několik. Počínaje tím, že se Zlín dostal v uplynulých dvou extraligových ročnících až do finále, a letní přípravu pak začínal nejpozději ze všech týmů. K tomu je nutno připočíst únavu z dlouhého cestování k předsezónním duelům v Lize mistrů. A taky nás provázela na začátku extraligy smůla. Nejprve jsme padli s Boleslaví, která k nám přijela kvůli ucpané dálnici o hodinu později, pak se v Brně nehrálo kvůli nekvalitnímu ledu a dva dny nato jsme prohospodařili dvougólové vedení v Olomouci... Spojilo se jedno s druhým. Už se v tom raději ani nepitvám, snažím se žít přítomností, která je přece jen o něco veselejší.

Jak jste prožíval hektické období, kdy mužstvo nemohlo dlouho dosáhnout na první body?

Dost těžce. Hokejové nezdary jsem si přenášel i do osobního života. Doma jsem byl občas na svoje nejbližší trochu nevrlý. Teď toho lituju. Oni ovšem dobře vědí, jak moc si neúspěchy beru k srdci, a prominuli mi to.

Musel jste hodně lidem vysvětlovat, proč se Zlínu nevede?

Ty otázky samozřejmě padaly často a pro mě nebylo snadné na ně odpovídat. Nejbližší kamarádi se ale raději ani neptali, dobře věděli, jak moc je to pro mě nepříjemné.

Neříkal jste si, že jste udělal chybu, když jste se do Zlína vracel?

To rozhodně ne, takhle nepřemýšlím. Ale našlo se pár našeptavačů, kteří mi předhazovali, že jsem měl raději dál pokračovat v klidu v Brně.

Změnil se návratem do rodného města nějak podstatně váš mimohokejový život?

Rozhodně. Odpadlo mi neustálé dojíždění, a tak mám mnohem víc času na rodinu. Mohu s lecčíms doma pomoct či častěji dohlédnout na děti. Všechno je zkrátka mnohem jednodušší, rodina funguje, jak má.

Zpackaný úvod sezóny odnesl nuceným odchodem útočník Jaroslav Balaštík, který svými góly přispěl v minulosti ke dvěma zlínským titulům. Jak jste jeho vyhazov vnímali v kabině?

Těch porážek už bylo příliš a všem nám bylo jasné, že se bude muset něco stát, aby mužstvo dostalo nějaký impuls. Odskákal to Jarda, byť vinu na neúspěších jsme nesli všichni přibližně stejnou. Vedení to s námi vůbec neřešilo, a neřešili jsme to ani my v šatně. V té době se soustředil každý především sám na sebe.

Místo Balaštíka přišel do Zlína váš nedávný parťák z Komety Jakub Svoboda. Přivítal jste jeho přestup?

Samozřejmě. On pochází z Přerova, dojížděli jsme tudíž společně do Brna na tréninky a zápasy. Jsme hodně dobří známí. Kuba se ve Zlíně střelecky chytl, přeju mu, aby těch gólů dal ve zbytku sezóny ještě víc. I jeho zásluhou jsme se zvedli z posledního místa v tabulce výš.

Vypíšete spolu za týden před domácím utkáním s Kometou, s kterou jste v této sezóně ještě nebodovali, pro spoluhráče za vítězství nějakou prémii?

Je pravděpodobné, že budeme kluky nějak motivovat. To je ale v naší situaci nyní zcela podružné. My se musíme soustředit hlavně na to, abychom už Kometu konečně porazili, a vyřazovací zápasy si zase o kousek přiblížili.

Sledujete výsledky Brna a Slavie, kde jste v minulosti působil, pečlivěji než ostatních týmů?

Momentálně mě zajímá spíš situace ve Slavii. Přestože jsem z ní pryč už téměř čtyři roky, není mi lhostejné, že nás vystřídala na samém dně tabulky. Po našem nedávném vzájemném utkání jsem se docela dlouho bavil s asistentem Pepou Beránkem i Jardou Bednářem a oba z toho byli dost špatní. Slavia do extraligy patří, přeju jí, aby se brzy zvedla. Avšak rozhodně ne na úkor Zlína.

A s některými hráči Komety jste ještě v kontaktu?

Občas si zavoláme s kapitánem Leošem Čermákem. Z jeho strany jde o podstatně veselejší rozpravy, protože Brnu to stejně jako loni docela šlape.

Reklama

Související témata: