Hlavní obsah

Litvínov - Třinec 0:1Stav série 2:1Z psance hrdinou! Ružička dobyl litvínovskou pevnost a Třinec ve finále snížil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Ružička 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

V neděli ho vypískali vlastní fanoušci, když oba jeho zbytečné fauly ve třetí třetině Litvínov potrestal góly, dnes je naopak slovenský útočník Štefan Ružička třineckým hrdinou. Oceláři zásluhou jeho jediné trefy ze šesté minuty vyhráli třetí finále 1:0 a snížili stav série na 1:2 na zápasy. Severočeši tak doma prohráli poprvé od 26. prosince, od té doby nastřádali šestnáct vítězství v řadě. Čtvrtý duel se hraje ve čtvrtek znovu v Litvínově.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radost třineckých hráčů z úvodního gólu zápasu, jehož autorem byl Štefan Ružička (uprostřed).

Článek
Fotogalerie

„Loď se ještě nepotopila. Plujeme dál!" roztáhli třinečtí fanoušci se začátkem zápasu transparent ve svém sektoru a úvodní minuty dávaly za pravdu, že Slezané přes dvě domácí porážky rozhodně nejsou pod psychickou dekou. Už ve 3. minutě našel Matuš Marka Růžičku, ten ale před odkrytou klecí nedokázal ideálně trefit puk.

Oceláři byli mnohem aktivnější a záhy šli po zásluze do vedení. A prsty v tom měl muž, který se výraznou měrou podepsal pod nedělní druhou porážkou Třince v sérii. Štefan Ružička. Tehdy Litvínov ve třetí třetině potrestal v přesilovkách dva jeho fauly a slovenský forvard se ocitl pod palbou kritiky vlastních fanoušků.

Teď ho naopak oslavovali, protože jeho střelu nejistý Francouz neudržel a kotouč se dokutálel za brankovou čáru. Chemiky však inkasovaný gól nastartoval a začali přebírat iniciativu. Hanzl nejprve bekhendem jen těsně minul Hamerlíkovu branku, který se v ní objevil místo Hrubce. V ideálních pozicích pak nezamířili přesně ani Martynek s Lukešem.

Tyčku trefil Litvínov i Třinec

Na konci první třetiny však mohl náskok hostů navýšit Hrňa. V sólovém úniku ho nejprve vychytal Francouz, kterému pak při dorážce pomohla horní tyčka. A hned po změně stran se litvínovský gólman vyznamenal znovu, když akrobatickým zákrokem zlikvidoval šanci Draveckého.

To Litvínov se až před Hamerlíka dostával jen sporadicky, neboť hosté pozorně bránili střední pásmo a většinu střel domácích dokázali zblokovat. Výjimkou byla jen tutovka Pavelky, který zůstal nekrytý v mezikruží a pálil do tyče, a rovněž zakončení Petružálka z bezprostřední blízkosti, které Hamerlík betonem vykopl.

Třinec tak dál držel nejtěsnější vedení a blízko pojistce byl Orsava. Ležícího Francouze ale propálit nedokázal, takže drama vrcholilo. Na druhé straně zase neuspěl Martynek. Přesně 130 vteřin před třetí sirénou zůstal Francouz na střídačce a domácí zkusili hru se šesti bruslaři, jenže k pořádnému tlaku se nedostali a Hamerlík tak první třineckou výhru ve finále ozdobil premiérovým čistým kontem v tomto play off.

Finále play off hokejové extraligy - 3. zápas:
HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 6. Ružička (Dravecký, Linhart). Rozhodčí: Šír, Hradil - Blümel, Bláha. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 6011 (vyprodáno). Stav série: 2:1.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava ml., Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.
Třinec: Hamerlík - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Nosek - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Reklama

Pavouk - Extraliga play off 2015

  • Předkolo

  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Plzeň - logo Plzeň
    3 : 1
  • Pardubice - logo Pardubice Vítkovice - logo Vítkovice
    3 : 1
  • Čtvrtfinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 0
  • Litvínov - logo Litvínov Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    4 : 3
  • Semifinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  • Litvínov - logo Litvínov Brno - logo Brno
    4 : 1
  • Finále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    3 : 4
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice