Hlavní obsah

Vítkovice budou bez střelců Romana a Svačiny více sázet na obranu

Ostrava

Bez dvou klíčových hráčů minulých let Ondřeje Romana a Vladimíra Svačiny se hokejisté Vítkovic v nové sezóně v první řadě zaměří na postup do play off. Budou však muset nahradit oba své nejproduktivnější útočníky, kteří v uplynulém ročníku dohromady obstarali 88 kanadských bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Vítkovic změnili filozofii.

Článek

Ačkoliv příliš změn ve vítkovické kabině nenastalo, bez Romana se Svačinou čeká Ostravany nová extraligová kapitola. Jejich elitní formace se totiž zcela rozpadla. Svačina po skončení smlouvy odešel do Třince, Roman do ruského Jekatěrinburgu a bez sehraných spoluhráčů klub pustil i Slováka Rudolfa Hunu, který byl se 17 góly druhým nejlepším střelcem po Romanovi. Ve třech hráčích tým ztratil celkem 113 bodů.

Klub proto v létě rozhodil sítě po celé Evropě, ale hotový a zkušený centr v nich neuvízl. "Dnes je velmi těžké sehnat hráče odpovídajících parametrů, tak aby se vám hodil i do filozofie týmu. Ve hře byla spousta jmen, ať už Vrána, Mertl, různí hráči z Kanady a ze Slovenska, ale nic z toho nevyšlo. Někteří hráči čekají na nabídky z NHL, takže se může klidně stát, že během týdne, dvou se ještě může nějaké nové jméno v týmu objevit," řekl vítkovický kouč Ladislav Svozil.

Vítkovice změnily filozofii

Bez koncových útočníků se tým v přestávce snažil změnit herní pojetí. Svozil připustil, že bude defenzivnější. "Ze zabezpečené obrany musíme vycházet. Když budeme schopni vyhrávat na málo gólů, poroste v hráčích i sebevědomí a prospěje to hernímu projevu. Trošku jsme změnili filozofii a uvidíme, jak to bude vycházet," řekl Svozil.

Kromě elitních útočníků už odešel jen obránce Richard Stehlík do Brna. Volná místa na soupisce zaplnili obránce Karol Sloboda (Togliatti) a David Štich (Slavia), útočník Stanislav Balán (Karlovy Vary) a do branky přišel z Hradce Králové Pavel Kantor. "Za velký přínos považuju taky to, že se povedlo prodloužit smlouvu s Rosťou Oleszem. Ale jsou tu další odchovanci, kteří už dozráli do střední generace a měli by tým táhnout. Čeká je role, na kterou nebyli zvyklí, ale musí se s tím poprat," řekl Svozil.

Vítkovice dlouhodobě drží svůj rozpočet na částce okolo 100 milionů korun. I když letitý věrný obchodní společník Vítkovice Steel před touto sezonou opustil pozici generálního partnera, svou finanční přízeň klubu zachoval. "Pokračují v pozici partnera, také mají své problémy a víme všichni, jaká situace v kraji je. Přesto dnes máme rozpočet pokrytý z nějakých 85 procent, byly už roky, kdy to bylo mnohem horší," řekl prezident klubu František Černík.

Vítkovičtí rozehrají extraligovou sezonu v pátek na ledě Hradce Králové.

Reklama

Související témata: