Hlavní obsah

Sparta - Litvínov 2:3 SNPöpperleho hrubky připravily Spartu o výhru nad obhájcem titulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Čajkovský 1 : 0
23. Gerhát 1 : 1
32. Přibyl 2 : 1
60. Hanzl 2 : 2
65. Lukeš (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Doslova zápas hrůzy prožil sparťanský gólman Tomáš Pöpperle. V úterní předehrávce 19. kola hokejové Tipsport extraligy proti Litvínovu si nejprve dal vlastní gól, dvanáct sekund před koncem základní hrací doby chyboval v rozehrávce a připravil tak svůj tým o výhru. Úřadující mistr zvítězil v pražské O2 areně 3:2 po samostatných nájezdech a poprvé v sezóně zvítězil třikrát v řadě. Sparta i přes porážku pošesté za sebou bodovala a zůstává v čele soutěže.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Litvínovští hokejisté slaví výhru na Spartě.

Článek

Nejen zranění obránce Jana Piskáčka, který musel už ve čtvrté minutě po kontaktu s litvínovským Kučerou a následném pádu kolenem na brankovou konstrukci odkulhat do kabiny, bylo pro Spartu komplikací. Chemici totiž velmi dobře bruslili, zhušťovali střední pásmo, a tak se domácí jen velice obtížně dostávali na dostřel gólmana Januse.

A byli to naopak Severočeši, kdo mohl jít v 17. minutě do vedení, jenže Pavelka ranou nad ledem trefil jen pravou tyč. O minutu později napřáhl na druhé straně v pravém kruhu slovenský obránce Pražanů Čajkovský a svým premiérovým zásahem v extralize otevřel skóre.

Na začátku druhé třetiny pláchl při vlastním oslabení sparťanský útočník Sabolič, bekhendová klička se mu ale nepovedla. Domácí sice hru ve čtyřech ustáli, dvanáct vteřin po návratu Čajkovského na led ale přišla černá chvilka jejich gólmana Pöpperleho. Ten sice slabou střelu Gerháta ztlumil, při snaze přikrýt puk lapačkou si jej ale nešťastně srazil mezi betony a přišel o 104 minutovou sérii neprůstřelnosti.

Litvínov srovnal dvanáct vteřin před koncem

Hned vzápětí mohl Spartě vrátit ztracený náskok Buchtele, Janus si ale proti jeho pokusu povyjel a kotouč betonem vyrazil. Ve 32. minutě už ale litvínovský gólman, jenž do klubu přišel před sezónou právě ze Sparty, kapituloval. Jen dvě vteřiny po vypršení Chaloupkova trestu doklepl puk za brankovou čáru z bezprostřední blízkosti Přibyl.

Zkraje třetí třetiny byli Jandačovi svěřenci blízko uklidňujícímu dvougólovému náskoku. Ovšem střelu Cingela do odkryté klece na poslední chvíli nataženou rukou zastavil Janus a po následné mele v brankovišti skončil pod jeho tělem.

Litvínovští s blížícím se závěrem základní hrací doby stupňovali svůj tlak a zejména v poslední pětiminutovce pálili na Pöpperleho takřka z každé pozice. Padesát vteřin před třetí sirénou odjel Janus na střídačku a Chemici hráli se šesti hráči v poli. A vyrovnání se skutečně dočkali a po další hrubce Pöpperleho. Ten nechtěl dopustit přerušení hry, a tak vyklepal puk z lapačky a chtěl jej rychle rozehrát. Jenže kotouč mu sebral Hanzl, odkrytou branku pochopitelně trefil a poslal zápas do prodloužení.

47 vteřin před jeho skončením se už radoval z vítězné trefy sparťan Buchtele, jenže předčasně. Rozhodčí totiž po konzultaci s kolegou u videa rozhodli, že kotouč brankovou čáru nepřešel, a tak se šlo do nájezdů. V nich jako jediný uspěl litvínovský Lukeš a zajistil svému týmu bod navíc.

Předehrávka 19. kola hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 2:3 SN (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Čajkovský, 32. Přibyl (Buchtele, J. Hlinka) - 23. Gerhát, 60. Hanzl, rozhodující nájezd Lukeš. Rozhodčí: Pešina, Horák - Skopal, Zavřel. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 5567.
Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Eminger, Piskáček, Hrbas, J. Mikuš, Polášek - Sabolič, Pech, Kumstát - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Réway, Cingel, Hamilton - A. Kudrna, Černoch, Klimek. Trenéři: Jandač a Moták.
Litvínov: Janus - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, Frolo, Gula, T. Pavelka, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Trávníček - Jurčík, Piroš, M. Hořava - Kučera, Smolka, Gerhát. Trenéři: Rulík a Weissmann.

Reklama

Související témata: