Hlavní obsah

Divočina v NHL udělala na šéfa extraligy dojem. Harakiri by chtěl zavést i u nás

Praha

Nejprve ji testovali ve farmářské AHL, od aktuální sezóny se novinka v pravidlech dotkla i slavné NHL. Stačily pouhé dva týdny od startu nového ročníku nejslavnější hokejové soutěže světa a fanoušci i experti jsou z prodloužení ve třech hráčích na každé straně nadšení. Mezi zastánce této novoty patří i ředitel české hokejové extraligy Josef Řezníček, jenž by pravidlo rád zavedl i u nás. Klidně hned od další sezóny.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček.

Článek

Čísla totiž hovoří jasně. Zatímco v loňském ročníku NHL, kdy se v nastaveném čase hrálo čtyři na čtyři, skončilo v prodloužení 44,4 procenta duelů, v té probíhající už je to po ubrání jednoho hráče na každé straně 61,5 procenta. Snaha o snížení počtu utkání, o jejichž vítězi rozhoduje dovednostní disciplína, tak jednoznačné vychází.

„Udělalo to na mě obrovský dojem," řekl Sport.cz ředitel české extraligy Josef Řezníček. Na nejbližší valné hromadě chce proto zástupcům profesionálních klubů předložit podrobné statistiky na toto téma nejen z NHL, ale i ze švédské nejvyšší soutěže, kde k prodloužení ve třech hráčích přistoupili v průběhu minulé sezóny.

„Výsledek mají úplně stejný jako v NHL. Daleko víc zápasů se najednou rozhoduje v prodloužení než v nájezdech. Můžu slíbit, že návrh této novinky nezůstane ležet pod papírem. Manažerům klubů předám své poznatky, ale myslím si, že i oni si museli všimnout, jak tato změna v NHL funguje," slíbil Řezníček.

Atraktivitu extraligy by novinka zvýšila

Nechce předbíhat, jak zástupci klubů na jeho návrh přistoupí. „Ale jsem přesvědčený, že to nejde proti atraktivitě extraligy. Ba naopak, přispělo by to k jejímu zvýšení," uvedl šéf nejvyšší hokejové soutěže, podle kterého by v případě souhlasu klubů mohla být novinka uvedena do praxe už od sezóny 2016/17.

„Nejsem zastáncem toho, abychom se ve všem hned opičili. Ale výzkum, který za nás provedli v zámoří nebo ve Švédsku, hovoří jasně. Byl by to krok vpřed," má jasno Řezníček. Na internetu viděl několik zápasů aktuálního ročníku NHL, které dospěly do prodloužení. A byl z nich nadšený.

Třeba z toho mezi Tampou Bay a Philadelphií. „Byla to divočina. Za minutu a půl došlo ke čtyřem samostatným únikům na jedné či druhé straně," liboval si Řezníček.

Harakiri i u nás, nebo taktická svázanost?

Není si ale jistý, jestli by i v extralize byly k vidění takové ofenzivní manévry. „Trenéři u nás víc dbají na to, aby se hráči nepouštěli do takového harakiri. Ale na druhou stranu je pravda, že kluziště u nás jsou větší než v zámoří, je tu víc prostoru, takže se do přečíslení můžete dostat daleko rychleji. To by ukázal až čas."

Nově v NHL můžou trenéři požádat o přezkoumání videa v případech, kdy mají pocit, že gól padl po předchozím nedovoleném bránění brankáři či ofsajdu. Tato změna se v našich končinách kvůli zvyšování hrubého času zápasu neplánuje. Alespoň prozatím. „Upřímně se přiznám, že si nedovedu představit přivést u nás tyto změny do praxe. Ale myslím, že i tohle téma se v budoucnu otevře," prognózuje Řezníček.

Přivítali byste, aby se i v extralize hrálo prodloužení 3 na 3?
Ano
84,8 %
Ne
15,2 %
Celkem hlasovalo 9943 čtenářů.

Reklama

Související témata: