Hlavní obsah

Situace je kritická. Hlavně musíme zůstat v extralize, říká nový kouč Pardubic Draisaitl

Pardubice

Po svém prosincovém konci na střídačce hokejistů Hradce Králové nepředpokládal, že by v probíhající sezóně ještě vedl nějaký tým. Padesátiletý trenér Peter Draisaitl si chtěl odpočinout, jenže nabídka od v problémech se utápějících Pardubic všechno změnila. A cíl má jasný. Zachránit tradičního extraligového účastníka mezi elitou. „Situace je vážně kritická a to si musí všichni uvědomit. Potřebujeme podpořit od každého, abychom tu pak mohli plánovat extraligu i pro příští rok,“ prohlásil Draisaitl po dnešním prvním tréninku s novými svěřenci.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hokejisty extraligových Pardubic už na dnešním tréninku vedl nový trenér Peter Draisaitl.

Článek
Fotogalerie

"Jsem si vědom toho, že to je určitý risk. Ale s tím jsem byl osloven a s tím jsme se začali bavit. Líbil se mi však výstup pana Šmidberského (předseda představenstva), byl u toho i Pavel Rohlík (generální manažer). Mohl jsem si vybrat, zda budu ležet na gauči, sledovat vše v televizi a tloustnout, nebo se prostě zvednout a zkusit to. Takže jsem se zvednul," popsal Draisaitl své rozhodování novinářům po tréninku.

Podle některých spekulací přitom po jeho podpisu toužila pražská Sparta, která hledá nástupce za Josefa Jandače, jenž po sezóně skončí a jako hlavní kouč převezme národní tým.

"To jednání tady bylo velmi vstřícné. A líbilo se mi, že ti lidé neměli zbytečně nereálné představy. Ví, kde jsou. A proč tam jsou. Kdyby mi někdo tady z Pardubic řekl, že musí někam do semifinále, řekl bych mu 'tak to hodně štěstí'. Tady je ale jasné, že musíme hlavně zůstat v extralize," zdůraznil padesátiletý rodák z Karviné, jenž však reprezentoval Německo.

Dostat se do desítky? Srovnatelné se ziskem titulu

"Řeknu to asi takhle - když se nám ještě povede dostat se do desítky, jestli tohle zvládneme, tak zahodím všechny své tituly a úspěchy, protože to bude takový náš titul," dodal Draisaitl.

K rozhodnutí ho přitom podle jeho slov nic nenutilo, ruce ho nesvrběly a byl naopak na 90 procent připravený v sezóně už po odchodu z Hradce Králové na začátku prosince nic nedělat. "Nechtěl jsem pracovat, chtěl jsem si odfrknout. Alespoň nějaký čas odpočinout si jsem ale měl, byl jsem také za synem Leonem, takže to zase nebylo, že bych po odchodu ihned jinde nastupoval," popsal Draisaitl, jehož syn hraje v NHL za Edmonton.

S pardubickým klubem se dohodl na víceleté smlouvě. "Být to jen na dva měsíce, to by určitě nešlo. Jsem trenér, který má rád možnost dlouhodobější práce s týmem," podotkl Draisaitl.

Kontakt s extraligou ztratil jen na krátkou dobu. "Byl jsem v ní téměř čtyři roky, takže myslím, že mi za pár týdnů v tomto ohledu nic neuteče. Týmy a hráče v soutěži znám, teď potřebuji hlavně pořádně poznat Dynamo," prohlásil.

Hráče potřebuje nejprve poznat

V tomto duchu se nesl i úvodní trénink. "Potřebuju hráče poznat, zatím nevím, kdo je kdo v těch helmách, takže je to zatím malinko divoké," přiznal Draisaitl. "Chceme hráčům předávat informace, ale zase aby se z toho nezbláznili. Musí se to pořád hrát na ledě," připomněl.

Ujistil, že má plán, jak se vyhnout sestupu. "Ale není to tak úplně jednoduché, že bychom tady hráli hokej, jaký jsem hrál s Hradcem. Jsou tu jiní hráči a já to musím krok za krokem přizpůsobit. Musíme si to také dobře načasovat, protože do konce sezóny nám zbývá málo času a my z toho musíme vytěžit to nejlepší," zdůraznil. Koupit lze posily, sám by si přál alespoň dvě. "Ale mohu vám říct, že teď není snadné někoho sehnat," přiznal Draisaitl.

Asistentem mu zůstal jeho předchůdce na pozici hlavního kouče Richard Král. "Mám jasno, že ještě někoho tu chci mít. Ještě někoho přivedeme, i když není zatím úplně zřejmé, kdo to bude," uvedl Draisaitl ke složení realizačního týmu. Konkrétní kompetence s Králem teprve řeší. "Bylo zatím málo času na detaily, ale bude to vcelku klasický tandem. Musíme si na to ještě sednout," řekl.

Věří, že fanoušci v Pardubicích, kam bude ještě nějaký čas dojíždět z Hradce Králové, ho přijmou dobře. "Tady musí vše stranou. Situace je vážně kritická a to si musí všichni uvědomit. Nejen hráči, ale i fanoušci a celé Pardubice. Potřebujeme podpořit od každého, abychom tu pak mohli plánovat extraligu i pro příští rok," uzavřel Draisaitl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.