Hlavní obsah

Hokejové derby bude vypjaté, ve hře je titul

PRAHA

Ještě nikdy nebylo při pražském hokejovém derby v sázce tolik jako nyní, kdy v neděli na ledě Sazka Areny začíná finále play-off. Domácí Slavia i její městský rival Sparta totiž touží po titulu, takže se čekají nesmiřitelné bitvy před vyprodaným hledištěm.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Petr Bříza a útočník Slavie Josef Beránek.

Článek

Potkávají se kluby, jejichž fanoušci soupeře nenávidí a o vstupenky je mimořádný zájem. V Sazka Areně by mohlo být poprvé v sezóně vyprodáno, byť lístky nejsou nejlevnější a jejich cena se pohybuje pro dospělé od 330 korun výše. "Bude to napínavé, určitě vypjaté, každý zápas na krev. Přestože naše vztahy se Spartou už nejsou tak vyhrocené jako v minulosti, na ledě ji nic nedarujeme," říká slávistický trenér Vladimír Růžička.

Jeho protějšek ze střídačky Sparty František Výborný očekává na ledě férové soupeření. "Cením si, že můžu být u toho, Sparta proti Slavii ve finále, to jedinečný souboj. Slávisté jsou favoritem," domnívá se trenér Sparty František Výborný.

Město na nohou

Mětský souboj o titul je zvláštní i pro hráče. "Nic lepšího než Slavii ve finále jsme si nemohli přát. Bude se hrát ve dvou největších halách v republice," těší se sparťanský útočník Petr Ton. "Praha bude na nohou," věří jeho spoluhráč Jaroslav Hlinka.

"Sparta je soupeř jako každý jiný," prohlásí sice nejprve Michal Sup, ale po chvíli uznává: "Ale asi to s ní bude trochu víc vyhecované." Ryšavý kanonýr kdysi působil v dresu soupeře "Ale to už je strašně dávno, jedenáct let je dost," usměje se. Také další útočník Slavie Jaroslav Bednář má za sebou působení v týmu protivníka a přikyvuje: "Bude to prestižnější souboj o titul než jindy, druhé místo za Spartou by pro nás znamenalo velký smutek. Výhodou pražského finále je, že se nebude muset moc cestovat."

Slávisté se dostali do finále potřetí během posledních čtyř sezón. "Boj o titul začíná od nuly, i když nějaké procento pro nás asi hraje," říká Růžička, jenž se chystá rozebrat si hru Sparty na videu. Také pozval manželku do kina. "Domluvil jsem si rovněž schůzku se znojemským trenérem Hořavou. Jsme kamarádi a má se Spartou čerstvé zkušenosti." Slávistický kouč nemá strach ani z ostře sledovaného souboje brankářů. "Bříza chytá skvěle, ale naši hráči mu moc nesedí a Franěk má nesporné kvality, které určitě ukáže."

Sparťané hrají o titul poprvé od roku 2002 a její finálové akcie zvyšuje fakt, že jako jediní v play-off doma neprohráli ani jedno utkání. "Troufneme si ale i na ledě Slavie," míní Výborný, jenž je podepsaný pod titulem Sparty z roku 2000. "Tehdy jsem si říkal, že už nic lepšího nezažiju, ale nebylo by špatné si to zopakovat.

Delší prodloužení

V této sezóně slávisté Spartu třikrát zdolali, jenže v posledním kole základní části prohráli na ledě soupeře 1:6 a utrpěli nejvyšší prohru ročníku. "Byl to divný zápas. O moc nám nešlo, naopak Spartě o hodně, takže byla lépe připravená," vybavuje si Sup. V play-off dosud Slavia vyhrála dvě ze tří vzájemných sérií, před dvěma lety dokázala otočit semifinále ze stavu 1:3 na zápasy. Pokud by se letos některý finálový zápas prodlužoval, bude to až o dvacet minut a nově se také musí upravit led před případnými nájezdy.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice