Hlavní obsah

Testovaní hráči? První dojem napodruhé neuděláš, tvrdí kouč Dynama. Mrzí ho odchod srdcaře

Pardubice

Pardubičtí hokejisté vstoupili do přípravných duelů pěkně zostra. V beznadějně zaplněné malé hale domovské Tipsport areny si dvakrát vyšlápli na bratislavský Slovan a proti kvalitnímu soupeři z KHL zároveň otestovali kupu nových tváří. Litevec Tadas Kumeliauskas, jenž kvůli zranění kyčle rok nehrál, Francouz Jordann Perret nebo Kanaďan Rhett Holland se snaží v současnosti zaujmout Miloše Holaně a vybojovat si místo v kádru. „I proto jsme vyjeli na led už 9. července. Chceme hráče vidět dopodrobna,“ vysvětluje kouč Dynama.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jordan Perret z Pardubic se raduje z gólu proti Slovanu.

Článek

Proč jste se rozhodli vyzkoušet větší množství hráčů?

Baráž byla hodně dlouhá. Během ní jsme usilovali o určité hráče, ale ti nechtěli čekat, jak v ní dopadneme. Po minulé sezóně jsme navíc s některými kluky už nepočítali a v kádru narostla díra. Donutila nás k tomu kroku i finanční situace, protože za cizince se neplatí tabulkové odstupné. Klub tím tedy ušetří.

Na kemp dorazilo deset hokejistů. Jak jste tuto sestavu vybírali?

S kolegy jsme se na jménech společně dohadovali. Měli jsme spoustu nabídek hráčů od agentů. Přes našeho videotechnika Denise Havla jsme získávali další informace. Chtěli jsme vidět nějaké záběry ze zápasů, aby to nebyl zase jenom zajíc v pytli.

Zaměřili jste se i na charakterovou stránku hráčů?

Na tyto věci jsme nezapomněli. Mluvili jsme s nimi. Ptali se jich, na jakých postech se cítí nejlépe. Protože hráč, který kolikrát přijede na zkoušku, vám řekne, že může nastupovat všude. My pak na něj zatlačíme, že zahrál špatně a on nám sdělí, že nikdy centra nehrál.

Jak dlouho budete hráče testovat?

Nastoupí do pěti až šesti zápasů. Nechceme je tady držet do posledních chvil a pak jim říct, že s nimi nepočítáme. Hokej je tvrdý byznys, ale chceme se ke klukům chovat férově. Řídím se heslem, že první dojem napodruhé neuděláš. Takže od prvního dne, co sem hráči přijdou, tak musejí ukázat, že chtějí hrát za Pardubice. Porvat se o místo a dokázat, že na to mají.

Mužstvo opustila ofenzívní opora Petr Hubáček. Snažili jste se ho v týmu o udržet?

Petr v baráži ukázal, jaký je srdcař a bojovník. Těch gólů sice tolik nedával, ale on je typem hráče, který tady položí srdce a pro klub žije na sto procent. Byl však z minulé sezóny vyšťavený a naznačil mi, že si raději udělá s rodinou "klidnější" angažmá. Myslel spíš na zadní vrátka. Mrzí mě to, ale na druhou stranu ho plně chápu.

Citelnou ztrátou pro Dynamo je také odchod nejproduktivnějšího obránce loňského extraligového ročníku Nicholase Schause do Magnitogorsku.

Nabídek měl víc a u něj nebyla ani malá naděje, aby pokračoval. Rozhodla prostě lepší nabídka. Magnitogorsk je jedním z nejbohatších klubů v KHL. Tam to bylo bez šance, chtěl se i posunout v kariéře.

Naopak jste zlanařili výraznou posilu do branky. Co si slibujete od příchodu Ondřeje Kacetla?

S Martinem Růžičkou vytvoří parádní brankářskou dvojici. Gólmanský post jsme posílili velice kvalitně. Navíc máme talentovaného Milana Kloučka, který by měl chytat v Litoměřicích díky novému svazovému projektu. Je super, může chytat nižší soutěž, než aby jen seděl.

Nový rozvojový program tedy vítáte?

Jde o parádní věc. Spousta hráčů zbytečně skončí, protože se neprosadí do kádrů. Když budou kluci vytížení a hrát mužskou soutěž, je to určitě ku prospěchu. Hráči nám nebudou tolik utíkat do juniorek do Kanady, kde polovina z nich zhasne.

Na led jste vyjeli nezvykle brzy. Stihl jste si od hokeje oddechnout?

Odpočinul jsem si už po baráži. Pár dnů po jejím skončení jsem odletěl s manželkou a dětmi na Floridu. Vyčistil jsem si hlavu. Baráž byla pro mě velká zkušenost, ale práce jde dál a už se dívám dopředu.

Reklama

Související témata: