Hlavní obsah

Ještě nikdy nebyla extraliga tak vyrovnaná

PRAHA

Až neuvěřitelná vyrovnanost provází úvod extraligové sezóny. Tabulka se neustále mění, každý dokáže porazit každého. Mezi prvním a šestým celkem tabulky je aktuálně rozdíl jediného bodu a ještě desátý v pořadí ztrácí na lídra jen šest bodů. KOMENTÁŘ MARTINA KÉZRA A MARKA BURKERTA

Článek

Ještě nikdy v historii nejvyšší domácí hokejové soutěže se nestalo, aby se během patnácti kol vystřídalo v čele hned pět týmů. Vedly už Pardubice, Zlín, České Budějovice, Znojmo a teď se na vrchol jen zásluhou lepšího skóre dostala i mistrovská Sparta. "Tabulka je tak našlapaná, že stačí dvě porážky a můžete se dostat mimo pozice zaručující play-off," shodují se trenéři.

Nikdo nemá navrch

"Každý může porazit každého, to je pro diváky rozhodně atraktivní, ale na druhou stranu se ukazuje i kolísavost výkonů jednotlivých mužstev, zatím nikdo nedrží stabilní formu," tvrdí reprezentační kouč Alois Hadamczik. "Osobně musím říci, že jsem podobně vyrovnaný úvod sezóny očekával. Vychází to především z hráčských kádrů, které jsou v extralize k dispozici. Nikdo nemá vyloženě navrch," soudí zlínský manažer Petr Husička.

Expert České televize a bývalý reprezentant Martin Hosták vidí hlavní příčinu nevídané vyrovnanosti v nepřítomnosti jasného lídra. Žádný tým, který by zářil jako třeba Slavia v úvodu předchozího ročníku, tu letos není. "Už v minulé sezóně byl ale střed tabulky hodně vyrovnaný. Pro hokej je to jedině dobře, že se předem nedá odhadnout favorit. Horší je to asi pro sázkaře," říká Hosták.

Hrají až moc v klidu

Někdy to i vypadá, jako by se týmy na nejvyšších příčkách ocitly jen náhodou, nebo snad dokonce nechtěně. "Sám jsem překvapen tím, jak se držíme nahoře," říká zlínský trenér Ernest Bokroš. Znojemského kouče Hořavu dokonce štvala větší publicita, když jeho svěřenci zaujali pozici lídra. "Miloše dobře znám, a to je jeho styl. On potřebuje, aby se hráči drželi při zemi a sbírali body, ne aby se kolem nich točili novináři," usmívá se Hosták.

Ne každému se ale vyrovnanost líbí. "Možná je ještě brzy dělat nějaké závěry, ale mám pocit, že hodně mužstev hraje až moc v klidu, bez nutnosti podávat stabilně dobré výkony a s vědomím, že nehrozí sestup a do play-off se dá dostat i z desátého místa. Hráči viditelně nejsou pod takovým tlakem," říká dost kriticky bývalý trenér reprezentace Vladimír Martinec, podle nějž to dokládá fakt, že i ty nejlepší celky už mají na kontě šest porážek. "Často odepisovanému Vsetínu stačila bojovnost, aby překvapil několik favoritů," připomíná Hosták.

Finalisté se ocitli na opačných pólech

Přes značnou proměnlivost pořadí v tabulce je nečekané, že se pražští finalisté nyní ocitli na opačných pólech. "Už před startem sezóny jsem říkal, že Sparta bude hrát dobře, protože má nejlepší kádr. Když trochu usadí výkonnost, taky by měla dál vyhrávat," soudí Hosták. "Slavia rozhodně nemá kádr na to, aby byla poslední, ale podepsala se na ní série porážek," říká Martinec.

Rovněž Hosták si myslí, že problémy vicemistra vyplývají právě z vyrovnanosti výkonu ostatních mužstev: "Slávistům se nepovedlo vyhrát pár zápasů po sobě, nastala krize a ani Růžičkův zkušený tým se z ní nedokázal rychle vymanit, všechny celky kolem něj navíc občas bodovaly."

Martinec ale očekává, že extrémní vyrovnanost soutěži nevydrží. "Brzy se to roztrhá a nahoře se usadí týmy, které mají širší a kvalitnější kádr. Nikdo zatím nepředvedl delší šňůru vítězství, proto se to pořadí míchá. Jedinou sérii, ale porážek, měla Slavia, takže klesla na dno."

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice