Hlavní obsah

Slavia získala z Pardubic brankáře Svobodu

PRAHA

Reprezentační brankář Adam Svoboda posílí hokejisty Slavie. Loňský mistr světa z Vídně v minulých dnech v extralize vypomáhal při zdravotních problémech Jána Lašáka Pardubicím, jinak si od začátku sezóny hledal angažmá, protože Moeller o něj ztratil zájem. Svobodův agent Aleš Volek ČTK řekl, že osmadvacetiletý gólman se dohodl se Slavií na smlouvě do konce sezóny a na další dva roky.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Gólman Adam Svoboda

Článek

Za Slavii nastoupí už v pátek v Třinci. Naopak dosavadní jednička Petr Franěk ve Slavii končí.

Kluby se domluvily na Svobodově přesunu ve středu večer. "Bylo to hodně rychlé jednání. Jednali jsme ve středu celý den a večer po deváté hodině jsme se dohodli," řekl generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička v rozhovoru s novináři. Ve čtvrtek byly podle pardubického generálního manažera Zbyňka Kusého vyřízeny veškeré dokumenty nutné k přestupu a brankář mohl absolvovat v Edenu první trénink.

Svoboda vystřídá na postu brankářské jedničky Fraňka, mistra světa z Vídně z roku 1996, který v posledních zápasech nechytal. Po nevydařeném vstupu do sezóny trenér Růžička s gólmany míchal a v uplynulých utkáních dostával šanci Lukáš Hronek, předtím chytal i Fin Vitali Taskinen. V Třinci už nastoupí nová jednička Slavie. "Počítáme s tím, že Adam nastoupí," řekl Růžička s tím, že krýt záda bude Svobodovi Hronek.

Od Svobody si slávisté hodně slibují, věří, že mají vyřešený brankářský post i na další sezóny. "Znám Adama dobře z reprezentace. Je to kvalitní brankář a výborný kluk do party. Snaží se na sobě stále pracovat. Doufám, že jsme se rozhodli dobře. Museli jsme koukat i na to, co bude za rok za dva," uvedl kouč, který v roli trenéra národního týmu vzal Svobodu jako trojku i na loňské mistrovství světa ve Vídni, kde Česká republika triumfovala.

Fraňkova budoucnost nejasná

Franěk se kvůli nemoci čtvrtečního tréninku v Edenu nezúčastnil, při úterním utkání proti Českým Budějovicím kvůli viróze neseděl ani na lavičce a byl připraven případně zaskočit za Hronka jen v šatně. "Petr Franěk má ve Slavii platnou smlouvu do konce sezóny. Bude trénovat s námi a budeme řešit s jeho agentem, co bude dál. Momentálně je jedničkou Adam Svoboda," prohlásil Růžička, který s Fraňkem probíral situaci zatím jen telefonicky.

"Petr je samozřejmě zklamaný. Ale takový je život. Takto se to prostě vyvinulo. Tato sezóna nám, hráčům, a ani Petrovi nevycházela. Nemám ale rád, když se něco hází na gólmana," vyjádřil se Růžička ke konci Fraňkovy éry.

Jednatřicetiletý brankář přišel do Slavie v lednu 2004 z Karlových Varů. "Za jeho působení jsme byli dvakrát ve finále, jednou jsme vypadli ve čtvrtfinále. Chytal velmi dobře, odvedl hodně práce. Teď je to nepříjemná situace. Takové věci se stávají všude ve světě a Česká republika není výjimka. Hráči jsou profesionálové a musí se s tím vyrovnat," dodal Růžička.

S Málkem nejednali

Podle Růžičky byly prý prvním impulzem k transakci Hronkovy drobné zdravotní potíže. Franěk navíc onemocněl, takže Slavia začala hledat náhradu. "Po zápase s Českými Budějovicemi si Hróňa stěžoval, že ho bolí rameno. Chtěli jsme si nějakého gólmana půjčit, ale to nevyšlo. Dohodli jsme se tedy s vedením, že Adama uděláme," navázal Růžička.

Generální manažer Slavie ale zdůraznil, že o příchodu žádného brankáře až do teď nejednal. "Jen jsme se vyptávali před čtrnácti dny na situaci v Pardubicích, protože nebylo jasné, jestli tam bude Adam chytat nebo ne. Ale to, co se psalo, že by mohl přijít Mensator nebo Málek, byly absolutní nesmysly," prohlásil Růžička.

Svoboda měl prý nabídky z několika týmů. "Měli jsme i varianty, kde figurovaly dva české kluby a jeden ze Švédska. Nakonec během zhruba čtyř dnů jsme se dohodli se Slavií. Ostatní nabídky nebyly pro klub výhodné, řekl bych dokonce neřešitelné," řekl Kusý.

Návrat se nevylučuje

Svoboda zaskočil v pardubické brance za nemocného Lašáka ve třech zápasech a při vysoké výhře nad Kladnem 7:0 minulý pátek si připsal čisté konto. Ve východočeském klubu měl smlouvu do jara příštího roku, pak by mohl odejít bez náhrady.

"Po prvním květnu ztrácí tento hráč cenu, i proto jsme se rozhodli jej uvolnit do Slavie. Dva gólmani kvalit Adama Svobody a Jána Lašáka nemohou být v jednom týmu. Už jsme toto dávno deklarovali. Situace je dána, Adamovi tu končí smlouva, mít dva tyto brankáře je velký přepych. Klub to stojí nemalé peníze a jeden z nich sedí, přitom jsou oba ve věku, kdy musí chytat. Proto jsme se rozhodli k tomuto kroku," konstatoval Kusý. Nevyloučil, že by se Svoboda mohl v budoucnosti vrátit.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice