Hlavní obsah

Hokejisté nestačili na Švédy, asi je znovu potkají ve čtvrtfinále

QUÉBEC

Porážkou ukončili v neděli čeští hokejisté své působení v osmifinálové skupině mistrovství světa v Kanadě. V posledním zápase druhé fáze turnaje prohráli se Švédskem 3:5, když rozhodující branku vstřelil čtyři minuty před koncem Hörnqvist. Nyní bude český výběr čekat na výsledek pondělního zápasu Švýcarska s Ruskem, který definitivně určí jejich soupeře pro čtvrtfinále.

Článek

Už od druhé minuty hráli Češi oslabení po vyloučení Kuby, ale paradoxně si vypracovali šanci. Při vyhození se k puku na pravé straně dostal Plekanec a přebruslil Stralmana, ale jeho nepříliš razantní střela bekhendem Lundqvista nezaskočila. Češi byli v úvodu lepším týmem, po přihrávce Novotného prověřil švédského gólmana Fleischmann, po zásahu Plekance v desáté minutě puk jen těsně minul odkrytou klec.

Také Švédové ale dokázali Hniličku řádně zaměstnat, přece jen na nich však byla ještě znát únava z vyčerpávajícího sobotního duelu s Ruskem. V šestnácté minutě byl Johansson vyloučen za vyhození puku mimo hrací plochu a český tým hrál minutovou přesilovku pět na tři. Po přihrávce Eliáše trefil Vrbata z první jen boční síťku a po jeho druhé střele Lundqvist udržel puk před brankovou čarou.

Hokejové MS 2008 on-line na Sport.cz
Skupina E:Švédsko - Česko

Těsně před koncem první třetiny byl vyloučen Eliáš a Švédové mohli druhou část začít v početní výhodě. Bránící Rolinek navíc zlomil hokejku a začalo to vypadat velmi zle, oslabení nám pomohlo přežít i to, že o hůl zároveň přišel i střílející Bäckström. V 27. minutě ale rozjetého Stralmana neudržel Kuba, švédský bek vystřelil bekhendem a vyražený puk ještě stihl dorazit za Hniličkova záda.

V polovině zápasu mohl Kuba svou chybu odčinit, ale s jeho bleskovou střelou si Lundqvist poradil stejně jako s následnou dorážkou Vrbaty. Vyrovnat se podařilo až o chvíli později v přesilové hře. Kaberle vypálil od modré a Eliáš jeho střelu úspěšně tečoval do branky. Za tři minuty ale Švédové opět vedli. Napravo se uvolnil Nilson a jeho střelu švihem přes z druhé strany projíždějícího Fernholma zřejmě Hnilička pořádně neviděl.

V závěrečných minutách druhé třetiny to v české obraně často hořelo a Hnilička se musel pořádně ohánět. Oddechnout si mohl až při další přesilové hře svých spoluhráčů a z dálky si vychutnával podařenou přesilovkovou akci svých spoluhráčů. Po ukázkové spolupráci po ose Kaberle - Eliáš vyrovnával na 2:2 ranou z první Kotalík.

Eliáš nedohrál

Potřetí se Švédi dostali do vedení ve 42. minutě, kdy Weinhandl po přihrávce Martenssona z dálky vymetl horní růžek české branky. Za pár minut přišla další pohroma, když Eliáš nešetrně vrazil na brankovou konstrukci a ze zápasu musel odstoupit. Jeho místo v první formaci zaujal Fleischmann a deset minut před koncem dokonce vyrovnal. Z rohu si vybruslil před gólmana a střelou k tyči mu nedal šanci.

Čtyři minuty před koncem trefil Nilson spoluhráče Hörnqvista před českou brankou, druhý jmenovaný ještě stihl puk zpracovat a poslal jej mezi Hniličkovy betony. Na další vyrovnání už Češi síly nenašli. Do prázdné brány pečetil na konečných 5:3 pro Švédsko Nilson. Ve čtvrtfinále se možná Česko se Švédy utká znovu.

Mistrovství světa 2008 - osmifinálová skupina E:
Švédsko - Česko 5:3 (0:0, 2:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 27. Stralman, 34. M. Nilson (Ekman, Fernholm), 42. Weinhandl (Martensson), 56. Hörnqvist (R. Nilsson), 60. M. Nilson - 31. Eliáš (T. Kaberle, Erat), 39. Kotalík (Eliáš, T. Kaberle), 50. Fleischmann (J. Hlinka). Rozhodčí: Partanen (Fin.), Pellerin (Kan.) - Schröter (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 7864.
Švédsko: Lundqvist - Stralman, N. Wallin, Edler, Frögren, M. Johansson, Fernholm - Hörnqvist, Bäckström, Fabricius - M. Nilson, R. Wallin, Ekman - Weinhandl, Martensson, Ledin - Warg, J. Andersson, R. Nilsson - od 21. navíc Widing. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Česko: Hnilička - Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Hejda, Čáslava - Erat, J. Hlinka, Eliáš - Kotalík, Plekanec, Rolinek - Vrbata, Novotný, Fleischmann - Klepiš, Skuhravý, Irgl - od 41. navíc Kohn. Trenér: Alois Hadamczik.
Skupina E (Québec)
TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko4220016:1010
2. Švédsko5302023:169
3. Česko5211120:149
4. Švýcarsko4301013:109
5. Bělorusko4002211:152
6. Dánsko400346:240

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.