Hlavní obsah

VIDEO: Spekulace, odmítl šéf Red Bullu, že by se Vettelovým parťákem měl stát Räikkönen

MNICHOV

Nesmlouvavý atak Marka Webbera na druhou pozici stájového kolegy Sebastiana Vettela v závěru nedělní Velké ceny Velké Británie vozů F1 v Silverstonu byl pro vedení Red Bullu poslední kapkou. Zvláště, když ambiciózní Australan nerespektoval ani příkaz šéfa týmu Christiana Hornera, aby neriskoval, neútočil a poslední čtyři kola dojel do cíle v poklidu. „Koncem srpna se všichni sejdeme a rozhodneme společně, co dál,“ naznačil Horner, že budoucnost Webbera u Red Bullu by nemusela být vůbec idylická.

Foto: Zdeněk Sluka

Finský jezdec Kimi Räikkönen se věnuje rallye a na návrat do formule nemyslí.

Článek

Rakouský miliardář Dietrich Mateschitz, jemuž Red Bull patří, sice tvrdí, že se navzdory všem problémům s Webberem nemíní Australana zbavovat a složení stáje měnit, šéf týmu Christian Horner ale už tak jednoznačně nemluví. I proto začal německý tisk intenzivně spekulovat o změnách v týmu a o finském pilotovi Kimi Räikkönenovi, který by mohl Webbera nahradit.

„Myslím, že Kimi je v současnosti jinde než ve formuli, z níž v roce 2009 odešel. Neviděl jsem na něm žádné náznaky, že by se chtěl vrátit. Soustřeďuje se na rallye, v Americe startoval v závodě trucků, nehledě na to, že je těžké se do formule vrátit,“ vykroutil se v rozhovoru s německým Bildem šéf stáje Red Bull Christian Horner z otázky, zda bude dělat parťáka Vettelovi právě jedenatřicetiletý Fin, mistr světa z roku 2007.

Oba monoposty Red Bull jely na okruhu v Silverstone na krev...foto: ČTK/AP/Tom Boland

Netajil ale, že ho Australan Webber na okruhu v Silverstone pořádně vytočil. „Riskoval druhé místo Sebastiana, svou třetí příčku a třiatřicet bodů pro tým. Šel do rizika, hrozilo, že po karambolu skončí oba mimo trať. A navíc neuposlechl příkazů. Ani mých! Tohle prostě není možné,“ rozlítil se i ex post Horner.

„Pokud by pět set našich lidí myslelo jen na sebe, nikdy bychom nedosáhli cílů, které máme,“ pravil Horner a prozradil, že Webbera si vedení pozvalo na kobereček.

Šéf stáje Red Bull Christian Horner.

Sedmatřicetiletý šéf Red Bullu Christian Horner však odmítl třeba jen naznačit, zda ke změnám ve složení stáje skutečně dojde a kdo by případně mohl v příštím roce Webbera nahradit a jezdit s Vettelem v jednom týmu.

„Žádný spěch, máme čas,“ nechtěl ani spekulovat a dodával: "Žádné jméno nového Vettelova kolegy v hlavě skutečně nenosím."

Do teoretizování se ale nakonec pustil „Musí být nejen rychlý a jezdit vpředu, ale přinést do týmu i potřebnou harmonii. Je ovšem obtížné dopředu posoudit, jak harmonickou osobností jezdec je a bude. Zvláště, když se teď pohybuje v jiném prostředí,“ zachoval Horner přísné mlčení.

Reklama

Související témata: