Hlavní obsah

Stáje formule 1 začaly opět testovat

PRAHA

Prázdniny skončily, zpět do kokpitů! Šest týdnů po skončení letošního ročníku mistrovství světa formule 1 se týmy opět sešly, aby začaly s přípravou na nadcházející sezónu. Debut s novým vozem pod označením MP4-19 si odbyla stáj McLaren ve španělské Valencii.

Foto: Hoch Zwei

David Coulthard testuje ve Valencii nový monopost McLaren s označením MP4-19

Článek
Fotogalerie

"Chová se výborně. Je v něm obrovský potenciál, to auto udělalo obrovský krok kupředu," pochvaloval si David Coulthard, který s novým monopostem ujel první kilometry. Nový vůz je nadstavbou prototypu MP4-18, který chtěla stáj nasadit již během uplynulé sezóny, narážela však na řadu technických problémů a proto raději dojela šampionát se starým autem.

Ve Valencii se tým zdrží tři dny, další testy se testy rozjedou v prvních dvou prosincových týdnech v Barceloně a Jerezu. Na zkušebních jízdách se budou podílet oba hlavní piloti, letošní vicemistr Kimi Räikkönen a David Coulthard, spolu s Alexandrem Wurzem a Pedrem de la Rosou.

Zatím jen s letošním monopostem se na okruhu ve Valencii proháněli Jarno Trulli s Franckem Montagnem ze stáje Renault. "S testy připravovaného monopostu zatím ještě počkáme, ale už nyní zkoušíme nové prvky na starém autě," řekl šéf motorářského vývoje týmu Denis Chevrier.

Nejrychleji ve Valencii jezdil během prvního testovacího dne Juan Pablo Montoya ze stáje Williams. Kolumbijec se připravuje na svou poslední sezónu v britském týmu, v roce 2005 by měl usednout do kokpitu mclarenu.

M. Schumacher ještě odpočívá

V Barceloně se sešly při testech stáje Ferrari, Sauber a BAR. Rudé vozy z Maranella zatím mají v rukou testovací jezdci, týmová dvojice Michael Schumacher a Rubens Barichello si zatím ještě užívá volna. Mistrovské monoposty opět prokázaly své postavení, když zajížděly nejrychlejší časy dne.

Tým BAR vyrazil na trať v Katalánsku s hybridním monopostem, v němž zkouší motor Honda pro příští sezónu. Příliš se nedařilo stájové jedničce Jensonu Buttonovi, který kvůli technickým problémům ujel pouhých pět kol.

V úterý se také vyřešil problém stáje s pneumatikami. Poté, co odstoupil od dodavatelské smlouvy japonský výrobce Bridgestone, ujala se stáje okamžitě firma Michelin. Počet stájí pod křídly francouzského gumárenského gigantu se tak rozrostl na šest.

Poprvé se v Barceloně představil za volantem vozu Sauber Giancarlo Fisichella, který po letošní sezóně odešel z týmu Eddieho Jordana. "S prvním představením v nové stáji jsem velmi spokojený. Ráno se sice vyskytly drobné potíže s nastavením vozu, nakonec jsem ale ujel téměř sto kol, což je na Barcelonu víc než dost," svěřil se mladý Ital.

Reklama

Související témata: