Hlavní obsah

Ferrari chybí krůček k šestému titulu v řadě

PRAHA

Neprohrát v neděli se stájí Renault o víc než devět bodů a v řadě již šesté oslavy titulu týmu Ferrari v Poháru konstruktérů mohou vypuknout. Třináctý podnik letošního mistrovství světa formule 1, víkendová Velká cena Maďarska na Hungaroringu, navíc může být dalším mezníkem v karkiéře Michaela Schumachera: pokud vyhraje, zlomí svůj rekord v počtu vítězství za sezónu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rubens Barrichello při pražské exhibici.

Článek

Stáj z Maranella měla nakročeno za dalším titulem už při Velké ceně Německa, kde potřebovala získat o 13 bodů víc. Po dvanáctém místu Rubense Barrichella ale zvýšila svůj náskok pouze na 99 bodů a definitivu odložila až na další závody. Schumacher na Hockenheimu vyhrál jedenáctý závod v sezóně a vyrovnal tak svůj rekord z roku 2002.

Alonso myslí vysoko

Do kokpitu Williamsu stále nezasedne Schumacherův mladší bratr Ralf, který se zranil při nehodě na okruhu v americkém Indianapolisu. Místo něj dostane opět šanci třiadvacetiletý Brazilec Antonio Pizzonia, bývalý pilot Jaguaru. Toho vedení stáje angažovalo místo Španěla Marka Geneho, s jehož výkony nebylo spokojeno.

Nadvládu Ferrari by v Maďarsku mohli narušit Fernando Alonso, Jenson Button i Kimi Räikkönen. "Nevidím důvod, proč bych nemohl bojovat o první příčku," řekl Alonso. "Ferrari má lepší vůz, to ano, ale v Maďarsku nehraje výkon nejdůležitější roli. Myslím, že zde může vyhrát Michael, Kimi, Jenson i já. Ani Montoya není ze hry venku," připomněl.

Button hodlá prihnat Ferrari

Button, největší konkurent Schumachera a Barrichella v boji o titul, je po minulém famózním výkonu v Německu také plný optimismu. "Věřím, že naše auta tento závod zvládnou a já budu moci opět vystoupit na stupeň vítězů," řekl Brit.

Během třítýdenní pauzy se okolo anglického pilota strhla nečekaná aféra. Po druhém místu na Hockenheimringu a velmi dobrém výkonu se jej pro příští dvě sezóny rozhodla angažovat stáj Williams. Jednání však probíhala bez vědomí vedení BAR. Manažer BAR byl zprávou o nečekaném Buttonově odchodu šokován a přestup označil nejen za ukvapený, ale hlavně za neplatný.

"Jenson má u nás smlouvu i na rok 2005. Jsme v úžasu z toho, že věří, že po této sezóně od nás odejde," uvedl Dave Richards. "Budu se plně soustředit na aktuální sezónu a BAR. Ať již pak odejdu či nikoli, doufám, že v Maďarsku proženu Ferrari," řekl k celé kauze Button.

Räikkönen čeká na vítězství víc než rok

Poté, co McLaren nasadil do závodů svůj nový monopost, jdou výkony hodně nahoru. Räikkönen se tak pokusí více než po roce opět vyhrát. Po většinu sezóny ho však provázely technické problémy, naposledy ho postihl defekt kola.

Toyota se rozhodla pro posledních šest Velkých cen nahradit Brazilce Christiana da Mattu jeho krajanem Ricardem Zontou. Testovací jezdec tak pojede závod poprvé po třech letech. Tehdy odjel dva závody za Jordan. "Ricardo nás během testování přesvědčil o tom, že si zaslouží dostat šanci," řekl šéf týmu Cutomu Tomita.

Průběžné pořadí po 12 závodech:
1.1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)110 b.
2.Barrichello (Braz./Ferrari)74
3.Button (Brit./BAR)61
4.Trulli (It./Renault)46
5.Alonso (Šp./Renault)39
6.Montoya (Kol./Williams)23
7.Coulthard (Brit./McLaren)19
8.Räikkönen (Fin./McLaren)18
9.Sató (Jap./BAR)15
10.Fisichella (It./Sauber)13
Pohár konstruktérů:
1.Ferrari184
2.Renault85
3.BAR76
4.Williams47
5.McLaren37

Reklama

Související témata: