Hlavní obsah

Ferrari shání náhradu za Schumiho, Alonso není favoritem

PRAHA

Ferrari úvod sezóny formule 1 nevyšel a týmový šéf už myslí na zadní vrátka. Příští rok končí smlouva stájové jedničce Michaelu Schumacherovi a boss stáje Jean Todt musí myslet na zadní vrátka. Jak sám říká, Schumi má u ferrari dvířka stále otevřená, ale po očku už sleduje možné nástupce.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Nemáme žádného favorita, který by hned za Michaela naskočil. Rozhodně ale nespíme," upozorňuje šéf nejúspěšnější stáje posledních let.

Ferrari úvodní tři závody šampionátu nevyšly, jsou jen stínem dominujícího celku uplynulých let. Navíc příští rok končí smlouva Schumacherovi. Začíná se tedy spekulovat o nástupci, oproti všeobecným předpokladům to ale není jednička dosavadní sezóny, Španěl Fernando Alonso.

Kdo vystřídá Michaela Schumachera u ferrari?
Tipujte v anketě na konci článku!

V rozhovoru pro německý Bild am Sonntag Jean Todt vyjmenoval důvod zpackaného startu Schumachera, ale i možného nástupce sedminásobného šampióna. "Zatím jsme mu nebyli schopni připravit vůz, se kterým by mohl vítězit. Naši soupeři přes zimu pracovali mnohem lépe," brání Todt svého nejlepšího zaměstnance.

Schumimu příští rok končí smlouva a Todt nechce hádat, zda bude Němec u týmu pokračovat. "Sám Michael neví, kdy u nás skončí," tvrdí Todt. Zároveň ale dodává, že úřadujícího šampióna chce v týmu udržet co nejdéle.

Schumi má u ferrari absolutní volnost

Nikdo nemá stálé místo jisté, ale u Ferrari je to trošku jinak. "Řekli jsme mu jasně. Dokud u nás bude chtít jezdit, bude moct. Může skončit, kdykoliv chce. Michael má absolutní svobodu. Vždycky se shodneme,"" upozorňuje Jean Todt. Pro případ odchodu týmové jedničky má Todt záložní řešení. "Nemám žádného záložního Schumachera, který by Michaela vystřídal. Ale samozřejmě nespíme," upozorňuje.

Vzápětí šéf Ferrari vyloučil, že by tímto nástupcem měl být Fernando Alonso. "Kdo tvrdí, že chceme Alonsa," čertil se Todt. "Má talent, ale není naším nejžádanějším kandidátem," vysvětluje.

Jméno nástupce Todt nechce potvrdit

Jméno jedničky na týmovém seznamu možného nástupce nechce Todt jmenovat. Přesto lze jisté náznaky z jeho výpovědi vyčíst. "Mám na mysli mladého muže, který jezdí pro německo-anglický tým. Ten by byl lepší volbou," mlžil šéf Ferrari. Zda se jedná o Fina Kimiho Räikkönena, nechtěl Todt dále komentovat.

Alonsův manažer nicméně před nedávnem potvrdil, že španělská jednička letošního ročníku už je s italskou stájí předběžně dohodnutá. Vykoupit jezdce z platné smlouvy není pro Ferrari žádný problém. "To už jsme jednou provedli, v případě Eddieho Irvina," vzpomíná Todt.

Reklama