Hlavní obsah

Přípravy na první start A1 Grand Prix vrcholí

BRAND HATCH

Na konci září se na britském okruhu Brand Hatch uskuteční úvodní závod mezinárodního motoristického seriálu A1 Grand Prix, ve kterém budou na identických vozech mezi sebou soupeřit piloti až 25 států. Organizátoři sérii dvanácti závodů charakterizují jako nové odvětví motoristického sportu, jako Světový pohár motorsportu.

Foto: A1 GP

Za Nizozemí usedne do kokpitu monopostu A1 bývalý pilot formule 1 Jos Verstappen.

Článek
Fotogalerie

Seriál A1 Grand Prix byl oficiálně představen na konci března loňského roku. Jeho zakladatelem je saudskoarabský šejk Maktúm. Jako první se do seriálu přihlásily Velká Británie, Jihoafrická republika, Čína, Portugalsko, Pákistán a Libanon. Nyní startovní pole čítá 20 zemí mezi kterými je i Německo, USA, Malajsie, Turecko, Itálie, Irsko a další (viz rámeček níže).

A1 Grand Prix je přímým konkurentem mistrovství světa vozů formule 1, ve kterém však piloti nereprezentují své státy, ale týmy. Italský tým tak má například německé piloty a podobně. V sérii A1 budou mít možnost reprezentovat jednotlivé státy pouze piloti s jejich občanstvím. Stejně jako se do formule 1 piloti propracovávají přes sérii GP2 (dříve F3000), tak i piloti A1 GP mají svůj vlastní "přípravku" v podobě seriálu A3.

Podpora prezidentů i fotbalových hvězd

A1 GP se na celém světě při představování národních týmů dočkala mimořádné pozornosti. Při uvádění jihoafrického týmu například nechyběl ani prezident Thabo Mbeki. Podporu týmu vyjádřil i bývalý prezident Nelson Mandela. Jeden z vozů JAR bude mít na kapotě Mandelovo vězeňské číslo z dob, kdy byl politickým vězněm.

Show při uvádění pákistánského týmu navštívili kromě prezidenta Parvíze Mušarafa i ministři a další významní politici. V Portugalsku uvedení ozdobily fotbalové hvězdy Luis Figo a reprezentační trenér Luis Felipe Scolari. V Brazílii nechyběl Ronaldo a dvojnásobný mistr světa F1 Emerson Fittipaldi.

Prvních dvanáct vozů bylo týmům doručeno na počátku července na britském okruhu Silverstone. Vozy budou identické s motory od firmy Zytek Engineering, která od roku 1996 dodávala motory pro mezinárodní mistrovský seriál F3000. Pohonná jednotka pro vozy A1 je osmiválec do V o objemu 3,4 litry, který disponuje výkonem 550 koní.

Za Nizozemí Verstappen

A kdo usedne do monopostů A1? Největší jména světového motorsportu mají na startovních listinách Irsko a Nizozemí. V irských barvách bude jezdit Ralph Firman, který v roce 2003 jezdil formuli 1 za Jordan. Za Nizozemí usedne do kokpitu další bývalý pilot formule 1 Jos Verstappen, který v sérii F1 začínal v roce 1994 v týmu Benetton společně s Michaelem Schumacherem. Naposledy jel ve formuli 1 v roce 2003 za Minardi.

Spojené státy a Francii budou reprezentovat piloti ze seriálu GP2, bývalé F3000, Scott Speed, respektive Alex Premat. Ze stejné série je i Nelson Piquet jr., který pojede v barvách Brazílie. Za Německo by měl závodit manažer bratrů Schumacherových Willi Weber.

Závodní týmy a piloti*
USASCOTT SPEED
FRANCIEALEX PREMAT
BRAZÍLIENELSON PIQUET JR
NOVÝ ZÉLANDJONNY REID
PORTUGALSKOALVARO PARENTE
IRSKORALPH FIRMAN
NIZOZEMÍJOS VERSTAPPEN
ŠVÝCARSKOROMAIN GROSJEAN
MALAJSIEFAIRUZ FAUZY
LIBANONKALIL BESCHIR
VELKÁ BRITÁNIEROBBIE KERR
NĚMECKOTIMO SCHEIDER
PÁKISTÁNADAM KHAN
JIHOAFRICKÁ REPUBLIKASTEPHEN SIMPSON
MEXIKOSALVADOR DURAN
INDONÉSIEANANDA MIKOLA
INDIEKARUN CHANDOK
AUTSTRÁLIECHRISTIAN JONES
RUSKOALEXEY VASILIEV
ČÍNATENG YI JIANG
* - uvedeni piloti, kteří se zúčastnili testování na jihofrancouzském okruhu Paula Ricarda
Kalendář A1 Grand Prix 2005/06
25. záříBrands HatchVelká Británie
9. říjnaEuroSpeedway, LausitzNěmecko
23. říjnaCircuito EstorilPortugalsko
6. listopaduEastern Creek, SydneyAustrálie
20. listopaduSepang International CircuitMalajsie
11. prosinceDubai AutodromeSpojené arabské emiráty
15. ledna 2006Sentul CircuitIndonésie
29. lednabude upřesněnoJihoafrická republika
12. únorAutodromo Internacional de CuritibaBrazílie
26. únorParque Fundidora MonterreyMexiko
19. březnaLaguna SecaKalifornie, USA
2. dubnaShanghai International CircuitČína

Reklama

Související témata: