Hlavní obsah

Todt: Ferrari by si letos jeden titul zasloužilo

PRAHA

Až do posledního závodu sezóny žila v týmu formule 1 Ferrari naděje na happy end. Jenže šance loučícího se Michaela Schumachera na zisk osmého titulu zhasla už po kvalifikaci, titul obhájil Fernando Alonso, jehož tým Renault urval stejně jako loni i Pohár konstruktérů. "Uzavřela se jedna kapitola našeho týmu. Nyní musíme začít psát další," má jasno šéf týmu Jean Todt.

Foto: Hoch Zwei

Michael Schumacher v objetí s šéfem týmu Jeanem Todtem.

Článek

"Na jednu stranu je dobře, že letošní šampionát už skončil. Cítíme určité zklamání. Vyhráli jsme devět Velkých cen z osmnácti - Michael sedm a Felipe (Massa) dvě - a určitě bychom si alespoň jeden titul zasloužili," zalitoval po uzavření letošní sezóny boss týmu z Maranella.

"To se ale nestalo. Stáli jsme proti obzvlášť silnému protivníkovi, který zkrátka nasbíral víc bodů než my. Ferrari přitom bylo opravdu silné. Musím ocenit kvalitu týmu, jeho členů i vynikající atmosféru. S odchodem Michaela jsme ale uzavřeli jednu kapitolu. Nyní musíme začít psát další. Je mi to líto, i přesto, že jeho rozhodnutí chápu," líčil smutně Todt.

Dlouholetého šéfa Ferrari mrzel fakt, že vozy z Maranella nebyly v závěru sezóny tak spolehlivé. "Michael v průběhu sezóny ukázal, jak velký bojovník skutečně je. Vrátil nám naději na zisk obou titulů. Bohužel, poslední dva závody nevyšly podle představ. Nezajistili jsme takovou spolehlivost, abychom na trůn dosedli. Takže žádné nářky," řekl pevně.

Todta uchvátil Schumacherův boj v Brazílii, kdy Němec po střetu s renaultem Giancarla Fisichelly musel s proraženou pneumatikou do boxů a zahájil famózní stíhací jízdu, která jej nakonec vynesla na čtvrté místo. "To, co předvedl, bylo naprosto unikátní," nechal se slyšet.

Změny v následujících dnech

Co bude s týmem Ferrari bez Schumachera, ale také bez konstruktéra Rosse Brawna, který si chce dát po letošní sezóně pauzu, ale jeho návrat není jistý? "To ukáže čas. Slíbili jsme, že v následujících dnech oznámíme určité změny v týmu, a to také splníme. Bavit se ale o Velké ceně Austrálie 2007 je skutečně předčasné," uzavřel neurčitě Todt.

Podle informací italské agentury ANSA odejde z vedení týmu i Todt a na jeho místo přijde někdo dvojice Stefano Domenicali - Mario Almondo. Místo Brawna by pak měl přijít Luca Baldisseri a ke změně by mělo dojít i na postu šéfa vývoje motorů: Paulo Martinelli má být nahrazen Mattiou Binottem.

Jezdecká dvojice Ferrari pro příští rok je jasná už delší čas. Schumacherovo místo převezme Fin Kimi Räikkönen, který bude spolupracovat se současnou dvojkou Felipem Massou.

Reklama

Související témata: