Hlavní obsah

Odejde z formule 1 další mistr světa? Ferrari už nemá zájem

Maranello/Praha

Bude formule 1 od nové sezóny chudší o další hvězdu? Už to tak vypadá. Podle italských médií by Ferrari na čtvrtečním jednání mělo oznámit, že na konci roku odejde do důchodu osmatřicetiletý Kimi Räikkönen a nahrazen bude talentovaným mladíkem Charlesem Leclercem.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Kimi Räikkönen.

Článek

Poté, co oznámil svůj konec dvojnásobný světový šampión Fernando Alonso, by jeho kroky měl následovat i další legendární jezdec, Kimi Räikkönen, kterému na konci roku končí u Ferrari smlouva.

Podle italských médií by se ve čtvrtek měla uskutečnit schůzka, kde by vedení týmu mělo doladit detaily ohledně toho, že osmatřicetiletého Fina vystřídá v monopostu od příští sezóny dvacetiletý Charles Leclerc. Talentovaný mladík, který se loni stal mistrem ve formuli 2, letos působí u Sauberu a v průběžném pořadí šampionátu formule 1 mu patří patnácté místo.

Kimi Räikkönen začal se závoděním na motokárách v deseti letech. Do formule 1 poprvé usedl na konci roku 2000, kdy dostal nabídku od Sauberu testovat. Všechny tehdy ohromil a byla mu okamžitě nabídnuta smlouva pro rok 2001. Další rok pak přestoupil do týmu McLaren Mercedes, kde působil pět sezón. V roce 2007 odešel do Ferrari a hned ve své první sezóně u italské stáje vybojoval titul světového šampióna.

V letech 2010 a 2011 si dal od formule 1 pauzu, v závodění ale pokračoval dál. Jezdil mistrovství světa v rallye a vyzkoušel si i zámořskou sérii NASCAR. Na konci roku 2011 dostal nabídku od Lotusu, aby se do F1 vrátil. V britském týmu jezdil dvě sezóny a v roce 2014 opět podepsal smlouvu s Ferrari. Ledový muž, jak se Räikkönenovi kvůli jeho povaze přezdívá, vyhrál doposud dvacet velkých cen. Minulou sobotu při kvalifikaci na Velkou cenu Itálie zajel nejrychlejší kolo formule 1 v historii a v neděli se pak posté postavil na stupně vítězů.

Reklama