Hlavní obsah

FIA nepotrestá McLaren ve špionážní aféře kolem Ferrari

PAŘÍŽ

Stáj McLaren-Mercedes byla po pětihodinovém jednání Mezinárodní automobilové federace (FIA) osvobozena od podezření ze špionáže. Nebude tedy za kauzu týkající se ukradených tajných informací konkurenčního týmu Ferrari potrestána. Ze zprávy FIA však vyplývá, že zproštění viny je především důsledkem nedostatku důkazů o získání nějaké sportovní výhody, k úniku dat podle FIA jednoznačně došlo.

Článek

Před dnešním pařížským zasedáním právníci stáje Ferrari tvrdili, že dokumenty ukradené italské stáji pomohly McLarenu k vedení v letošním světovém šampionátu formule 1. FIA při oznámení verdiktu dala na srozuměnou, že pokud by se v budoucnu přece jen prokázalo, že McLaren získal prostřednictvím tajných materiálů Ferrari výhodu, musel by tým počítat s vyloučením z letošního MS i z toho příštího.

"FIA potvrdila, co jsme říkali od začátku, neboť náš tým jednoznačně neprofitoval z nápadů nebo designu konkurenční stáje," komentoval verdikt šéf sportovního oddělení dodavatele motorů Mercedes Norbert Haug. Hrozba případného vyřazení z MS mu prý strach nenahání. "Je to irelevantní. Informace z těch materiálů jsme nepoužili, ani je nepoužijeme. Neznáme jejich obsah a nechceme ho znát," prohlásil. Šéf McLarenu Ron Dennis byl stručnější. "Trest odpovídá provinění. Ale úplně spokojení nejsme," řekl.

Pro Ferrari by byl sportovní neúspěch zejména finanční ztrátou

Spokojeni nebyli ani u Ferarri a rozhodnutí FIA podrobila stáj kritice. "Je nepochopitelné, že toto jasné porušení základních principů cti ve sportu nepřineslo sankci," uvedl tým v prohlášení. "Rozdíl mezi oběma týmy je tak malý, že využití zcizených informací je jediným možným vysvětlením letošního velkého náskoku," citovala agentura Reuers už před jednáním právníky Ferrari. Pro stáj to především znamená finanční ztrátu. Pokud italský tým nevyhraje titul, přišel by o 5,5 milionu eur jen od pořadatelů šampionátu. Už prý proto dokonce přichystala stáj u londýnského soudu žalobu.

Na dnešním zasedání FIA v Paříži vypovídali zástupci McLarenu, jak se tajné dokumenty dostaly do rukou jejich šéfdesignéra Mika Coughlana. Policie u něj při domovní prohlídce našla manuál o 780 stranách, podle kterého by se dal postavit letošní model monopostu Ferrari. Údajně jej získal od bývalého šéfmechanika italského týmu Nigela Stepneyho. Ten je navíc podezřelý, že se před Velkou cenou Monaka pokusil sabotovat vozy Ferrari.

Vedení McLarenu: Kromě Coughlana se k dokumentům nikdo nedostal

Vedení McLarenu, které okamžitě po provalení aféry Coughlana vyhodilo, se bránilo tvrzením, že kromě bývalého šéfdesignéra se nikdo z jeho stáje k dokumentům nedostal. Rozhodně je prý nevyužil při konstrukci vlastního vozu. Vedení FIA dnes muselo konstatovat, že neexistují důkazy o tom, že by získané informace znamenaly pro tým výhodu. "O výhodě pro McLaren nebyly důkazy. Je nepochybné, že k předání dat došlo. To považuji za přitěžující okolnost," uvedl italský člen grémia FIA Luigi Macaluso.

Rozhodnutí FIA nic nezmění na aktuálním pořadí MS. V Poháru konstruktérů má sedm závodů před koncem McLaren náskok před Ferrari 27 bodů a jeho piloti Lewis Hamilton a Fernando Alonso drží první dvě příčky v pořadí mistrovství světa.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.