Hlavní obsah

Právník Šťovíček řešil nejsložitější případ kariéry

PAŘÍŽ

Za nejsložitější případ, který kdy řešil coby člen Mezinárodního odvolacího soudu automobilové federace FIA, označil český právník Jan Šťovíček protest stáje McLarenu, na němž záviselo konečné pořadí letošního mistrovství světa formule 1. Se svými třemi kolegy protest zamítli a potvrdili tak Fina Kimiho Räikkönena na světovém trůnu.

Článek

Šťovíček prožil s dalšími aktéry ostře sledovaného jednání hektické dva dny. Čtvrteční slyšení muselo být kvůli stávce železničářů ve Francii přesunuto z Paříže do Londýna, kde se čtyřčlenný senát sešel se zástupci čtyř stájí. Vedle představitelů BMW a Williamsu, jejichž vozy měly po dojezdu Velké ceny Brazílie chladnější palivo, než povolují pravidla, dorazili i zástupci Ferrari, kterému hrozila v krajním případě ztráta titulu.

"Max Mosley (předseda FIA) obeslal všechny týmy s tím, že se mohou jednání zúčastnit. Využilo toho jen Ferrari a Honda, která však vyslala jen pozorovatele," uvedl Šťovíček. Každá ze zúčastněných stájí dorazila s týmem pěti až šesti právníků a dalších deseti lidí.

"Tak velkou schůzi jsem snad ještě nikdy neřídil. Bylo to rozhodně zajímavé. Všichni tam měli samozřejmě špičkové právníky, kteří byli dokonale připravení," líčil pětatřicetiletý pražský právník. Po narychlo zorganizovaném přesunu do Londýna našli účastníci jednání útočiště v jedné z tamních právnických firem.

Šťovíček měl rozhodující hlas 

Šťovíček vedl čtyřčlenný senát, v němž zasedli ještě Američan John Cassidy, Řek Vassilis Kusis a Portugalec Jose Macedo e Cunha, a měl rozhodující hlas. I když v Mezinárodním odvolacím soudu FIA řešil už řadu kauz, tato byla podle něj mimořádně komplikovaná a také ostře sledovaná po celém světě.

"Formule 1 je vždycky mediálně hodně sledovaná. Zvlášť v Británii bylo kolem toho případu hodně rušno, protože šlo o (Lewise) Hamiltona," řekl Šťovíček. Pokud by byl protest uznán, mohl by se britský nováček stát ve 22 letech nejmladším mistrem světa v historii.

"Byla to velice komplikovaná právní otázka. Výklad je takový, že tým, který není postižen, se nemůže odvolat. To by se mohly odvolat i všechny ostatní týmy, které skončily za vozy BMW a Williamsu," uvedl. McLaren se mohl odvolat ještě proti výsledkům závodu, což ale neudělal.

Podle Šťovíčka je verdikt mimořádně důležitý i pro budoucnost motoristického sportu. "Jinak by se mohlo stát, že by se všichni stále odvolávali," uvedl.

Verdikt definitivně uzavřel letošní sezónu F1. McLaren se ještě teoreticky může obrátit na civilní soud, ale podle Šťovíčka bez valné šance na úspěch. "Náš soud má takovou autoritu, že žádný soud tady ve Francii by to rozhodnutí nezpochybnil," prohlásil český právník.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.