Hlavní obsah

Podvádělo Ferrari? FIA po nátlaku týmů přišla s vyjádřením

Paříž/Praha

Jak to bylo s loňským motorem Ferrari? Byl legální, nebo nebyl? Mezinárodní automobilová federace (FIA) pohonnou jednotku zkoumala a minulý týden oznámila, že s Ferrari uzavřela důvěrnou dohodou. To samozřejmě naštvalo ostatní týmy, a tak sepsaly prohlášení, ve kterém federaci vyzvaly, aby vše vysvětlila, nebo kauzu dají k soudu.

Foto: Ferrari Press Office, Reuters

Monopost Ferrari.

Článek

Mezinárodní automobilová federace jejich výzvu vyslyšela a přišla s vyjádřením. Avšak jestli to bude stačit týmům, není jisté, neboť v něm nenajdeme žádné detaily. FIA hned v úvodu opakuje, že pohonnou jednotku Ferrari podrobně prozkoumala. Motor nejspíš legální nebyl, ale bylo by velice náročné týmu něco dokázat.

„FIA provedla podrobnou technickou analýzu pohonné jednotky Ferrari, k tomu je oprávněna u každého účastníka šampionátu formule 1. Rozsáhlé a důkladné vyšetřování provedené v loňském roce vzbudilo podezření, že motor Ferrari nemusel vždy fungovat v rámci pravidel FIA. Ferrari se proti tomu ohradilo a zdůraznilo, že jeho pohonná jednotka vždy fungovala v souladu s pravidly,“ uvádí FIA ve svém prohlášení.

„FIA s takovým vysvětlením nebyla spokojená, přesto se rozhodla, že další případná opatření by vzhledem k složitosti případu nepřispěla k vyjasnění celé záležitosti. K tomu navíc nebylo možné zajistit jednoznačný důkaz, že došlo k porušení pravidel,“ vysvětlovala FIA dál. Podle svých slov tak chtěla dalším zkoumáním zabránit negativním důsledkům, které by dlouhodobý proces zapříčinil, a v nejlepším zájmu mistrovství a zúčastněných se rozhodla pro tento krok.

S Ferrari tedy uzavřela dohodu, která celý případ uzavřela. “Tento typ dohody je legálním nástrojem, uznávaným jako nezbytná součást jakéhokoli disciplinárního systému, který se používá při řešení sporů mezi mnoha veřejnými orgány a jinými sportovními federacemi. Jeho důvěrný charakter je deklarován v článku 4 disciplinárního řádu FIA,“ dodala Mezinárodní automobilová federace.

Jak na to budou reagovat týmy, si budeme muset počkat. Ještě než FIA vydala toto prohlášení, poradce Red Bullu Helmut Marko její chování označil za skandální. Red Bull prý kvůli nejspíš nelegálnímu motoru Ferrari přišel o druhé místo v Poháru konstruktérů, a tak by ocenil, kdyby Ferrari bylo potrestáno vysokou finanční částkou.

Reklama

Související témata: