Hlavní obsah

Mosley zůstává i po skandálu v čele FIA

PAŘÍŽ

Brit Max Mosley zůstane ve funkci prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA. Osmašedesátiletý funkcionář dostal důvěru na dnešní mimořádné valné hromadě v Paříži, která byla svolána poté, co se na veřejnost dostal Mosleyho nacisticko-sexuální skandál.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že pro Mosleyho setrvání ve funkci hlasovalo 103 zástupců národních automobilových svazů, proti bylo 55. Sedm členů se zdrželo hlasování a čtyři hlasy byly neplatné. Mosley, který se vyhnul reportérům a do pařížského sídla FIA dorazil potají zadním vchodem, tak podle všeho v čele FIA setrvá až do skončení funkčního období, které mu vyprší v říjnu 2009.

Podle FIA nebude Mosley vydávat žádná veřejná prohlášení, dokud neskončí jeho soud s britským nedělníkem News of the World, jenž svým článkem skandál rozpoutal.

Českou republiku na jednání zastupoval Autoklub ČR (AČR) a Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK), jejichž představitelé měli dva hlasy. Jeden měl AČR, na druhém se musely obě organizace dohodnout. "Naše rozhodnutí ale nebudeme zveřejňovat. Jsem vázaný rozhodnutím prezidia," řekl ČTK prezident AČR Roman Ječmínek. Stejně se vyjádřil i jeho protějšek z ÚAMK Oldřich Vaníček. "Bylo to tajné hlasování a názory hlasujících jsou interní," uvedl. Podle neoficiálních informací však Češi Mosleyho podpořili.

Podle Ječmínka, který se jednání v Paříži osobně zúčastnil, nebyla valná hromada nikterak dramatická ani bouřlivá. "Bylo velice seriózní s poměrně širokou diskuzí. A podle mého na něm pan Mosley získal poměrně silný mandát," uvedl Ječmínek, podle kterého byli kritici prezidenta FIA ve výrazné menšině. "Ukázalo se, že je potřeba oddělit soukromé záležitosti od toho, co člověk pro mezinárodní federaci dělá," dodal.

Německý ADAC přerušil s FIA spolupráci 

Výsledky hlasování velmi pobouřily německý ADAC, největší evropskou automobilovou asociaci, která se vzápětí rozhodla přerušit mezinárodní spolupráci s FIA. "Je pro nás neuvěřitelné, že Max Mosley zůstal ve funkci. Je to pro nás důvod, abychom s Mezinárodní automobilovou federací okamžitě přestali spolupracovat, a za svým názorem si budeme stát, dokud bude Mosley ve funkci," citovala agentura Reuters prohlášení německé automobilové asociace.

Ke kritikům výsledků volby se připojil i další významný členský svaz, americká automobilová asociace AAA, která zvažuje další působení v rámci FIA. "Velmi pečlivě zvážíme, jestli chceme být spojování s organizací, která toleruje podobné chování," prohlásil prezident AAA Robert Dalbernet.

Prezident nizozemského autoklubu Guido van Woerkom setrvání Mosleyho v čele FIA čekal, neboť současný prezident má podle něj výraznou podporu malých klubů. A to především díky tomu, že 60 procent ze stomiliónové pokuty pro McLaren z minulého roku bylo rozděleno mezi ně. "Neříkám tomu přímo korupce. Ale když se podíváte na pokutu McLarenu, tak je to hodně peněz, z nějž dostanete sice malý krajíc, ale i tak jste víceméně zavázáni tomu, kdo vás živí," řekl novinářům Nizozemec, jenž hlasoval proti Mosleymu.

Podle Ječmínka i Vaníčka se podobná vyjádření dala čekat. "Jedná se o výrazně komerční asistenční služby, které toho mají s FIA ve sportovní části i jejími cíli v motorismu pramálo společného," uvedl Ječmínek.

Mosleyho aféru odstartoval v poslední březnový den článek nedělníku News of the World, jenž zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užívá s pěticí prostitutek. Přitěžujícím faktem pro Mosleyho, jenž je synem zakladatele britské fašistické strany, bylo, že s ženami v jednom londýnském bytě inscenoval scény připomínající dění v koncentračních táborech, jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším.

Šéf světového motoristického sportu, kterému vládne od roku 1994, později přiznal, že si prostitutky najal, odmítl však jakékoli narážky na nacismus. Mosley se bránil kritice tím, že jde o cílený útok na jeho osobu, navíc prý svou soukromou záležitostí organizaci FIA nepoškodil.

Reklama