Hlavní obsah

Hamilton bude v Maďarsku útočit na hattrick z pole position

BUDAPEŠŤ

Vedoucí jezdec mistrovství světa formule 1 Lewis Hamilton si vypracoval ideální výchozí pozici k obhajobě prvenství ve Velké ceně Maďarska. Britský pilot McLarenu vyhrál po pátečním tréninku i sobotní kvalifikaci a v neděli se podesáté v kariéře postaví na pole position.

Článek

Na Hungaroringu je málo možností k předjíždění a Hamilton už loni dokázal první místo na startu proměnit ve vítězství. Letos by další úspěch znamenal po triumfech v Británii a v Německu završení hattricku.

"Doteď je to vcelku vydařený víkend. Auto je zase o něco lepší než minule, závod ale bude ještě těžký," uvedl Hamilton po čtvrtém letošním kvalifikačním prvenství. "Každopádně v téhle pozici se cítím hodně bezpečně," dodal.

První řada bude patřit McLarenu

První řada bude zcela patřit McLarenu, protože za třiadvacetiletým lídrem zajel druhý nejlepší čas s propastnou ztrátou 241 tisícin sekundy Fin Heikki Kovalainen. Za nimi se postaví Brazilec Felipe Massa s ferrari a polský pilot BMW Robert Kubica. Až šesté místo obsadil mistr světa Kimi Räikkönen v druhém ferrari, kterého překvapivě porazil i Němec Timo Glock v toyotě.

"Je to těžké, ale udělali jsme pokrok. Mám lepší pocit než posledně v Německu, i když stoprocentní to ve finále kvalifikace úplně nebylo," uvedl Massa, který v druhé části kvalifikace zajel vůbec nejrychlejší čas dne.

Räikkönen až šestý

Až šesté místo obsadil mistr světa Kimi Räikkönen v druhém ferrari, kterého překvapivě porazil i Němec Timo Glock v toyotě. Ten životním umístěním definitivně hodil za hlavu otřes po těžké nehodě v předchozím závodě v Hockenheimu, po níž strávil noc v nemocnici.

Z favoritů naopak zklamal jeho krajan Nick Heidfeld, který za volantem BMW nečekaně vypadl už v první části kvalifikace. Na Heidfeldově předčasném vyřazení měl ale podíl Francouz Sebastien Bourdais, který rychlejšího soupeře na trati v rozhodující fázi blokoval. Pilot týmu Toro Rosso byl za to dodatečně potrestán ztrátou pěti míst na startovním roštu a vyrazí až z 19. pozice, Heidfeld se posunul alespoň na patnáctou. "Sice se mi (Bourdais) omluvil, ale závod je ztracený," řekl Heidfeld, pátý muž průběžného pořadí.

Hamilton může v neděli zvýšit vedení v šampionátu, ve kterém má nyní čtyřbodový náskok před Massou a sedmibodový před Räikkönenem. Nedělní závod odstartuje ve 14:00.

Kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:20,899, 2. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:21,140, 3. Massa (Braz./Ferrari) 1:21,191, 4. Kubica (Pol./BMW) 1:21,281, 5. Glock (Něm./Toyota) 1:21,326, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:21,516, 7. Alonso (Šp./Renault) 1:21,698, 8. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,732, 9. Trulli (It./Toyota) 1:21,767, 10. Piquet (Braz./Renault) 1:22,371.

Reklama

Související témata: