Hlavní obsah

Změny v pravidlech F1 se nelíbí pilotům, nesouhlasí ani Schumacher

PRAHA

Úterní rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA) o změnách ve formuli 1 pěkně dopálilo řadu pilotů. Světová rada motorsportu přijala návrh, aby se mistrem světa stal jezdec s nejvyšším počtem vítězství na kontě a počet bodů sloužil jen jako pomocné kritérium. Fernando Alonso, Jarno Trulli, Jenson Button, ale i legendární Michael Schumacher jsou přesvědčeni, že pro formuli 1 jde o krok zpět.

Článek

„Nerozumím tomu, proč se pořád mění pravidla. Takové změny jen matou fanoušky,“ je přesvědčen Alonso, podle nějž FIA zcela ignorovala přání týmů, sponzorů, jezdců a koneckonců i samotných fanoušků. FIA totiž v úterý jednoznačně zamítla návrh asociace FOTA zastupující stáje ve startovním poli na změnu systému bodování. Ten přitom vycházel z výsledků celosvětového výzkumu veřejného mínění.

Údiv nad rozhodnutím FIA vyjádřil na svém webu i Schumacher. „Neumím si představit, že je to pro formuli 1 plus. Především, co se týká nového systému, který určí mistra světa. Jsem zastáncem posílení pozice vítěze, ale prohlásit šampiónem jezdce, který bude mít na kontě méně bodů než druhý v pořadí? V tom smysl nevidím,“ uvedl sedminásobný mistr světa.

Podobný názor jako Schumacher sdílí i Button. „Veřejnost bude mít problém pochopit, proč je mistrem světa jezdec s 60 body, když druhý v pořadí má 100,“ podotkl pro italský sportovní list Gazzetta dello Sport anglický pilot stáje Brawn GP. A navíc hrozí, že v polovině sezóny již nebude o co bojovat. „Po devíti závodech můžeme mít pilota, který ve zbytku sezóny bude moci lízat při závodech zmrzlinu a druhý v pořadí přitom bude jen o 18 bodů zpět,“ dodal Button.

Podle Trulliho má rozhodnutí FIA, v němž vedle změny systému hodnocení MS figuruje např. i zavedení rozpočtového stropu od roku 2010, mnoho negativ a žádná pozitiva. „Téměř se zdá, že formule 1 chce zemřít a budeme se poohlížet po jiném seriálu,“ řekl italský pilot stáje Toyota listu La Stampa. I Trulli varoval před nebezpečím, aby šampionát nebyl rozhodnutý daleko před koncem. „Je správné dát divákům více, vylepšit celou show. Nesmí to být ale na úkor ducha formule 1. A toho se právě velice bojím,“ dodal 34letý veterán startovního roštu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami dnes 22 : 00
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.