Hlavní obsah

Räikkönen: Soud o difuzorech rozhodne šampionát

PRAHA

Úterní rozhodnutí odvolacího soudu Mezinárodní automobilové federace, který se bude zabývat zadními difuzory monopostů stájí Brawn GP, Toyota a Williams, bude klíčovým momentem letošního mistrovství světa vozů formule 1. Soudí tak alespoň pilot stáje Ferrari Kimi Räikkönen, jehož tým v úvodu sezóny nedokázal vybojovat jediný bod.

Článek

Italská stáj prožívá nejhorší start do šampionátu za posledních sedmnáct let, bez bodu po prvních dvou závodech byli naposled v Maranellu v roce 1992. Ještě v předsezónních testech piloti Ferrari zajížděli srovnatelné časy s konkurencí, která aktuálně okupuje čelo bodování, Velká cena Austrálie a následující závod v Malajsii ale byly pro úřadující vítěze Poháru konstruktérů krutým vystřízlivěním. „Stále nás trápí dětské nemoci. Sám jsem to okusil v Malajsii. V pátek se mi zaplnil kokpit kouřem, v neděli se zase dostala voda do systému KERS a vyřadila jej z provozu,“ postěžoval si Räikkönen ve svém blogu na stránkách Ferrari.

Podle mistra světa z roku 2007 trápí Ferrari dva zásadní problémy. „Chybí nám přilnavost a přítlak. Porovnejte si časy z jednotlivých sektorů v Malajsii a pochopíte, jak moc ztrácíme na aktuálně nejrychlejší týmy. Všimněte si zejména prostřední části tratě, kde je přítlak klíčový,“ uvedl finský jezdec. „Jsme ve složité situaci, po dvou závodech nemáme ani jeden bod. Snažíme se tvrdě pracovat na zlepšení, víme, co dělat. Uvidíme v Šanghaji,“ doplnil Räikkönen s výhledem na třetí závody sezóny, který se jede za dva týdny.

V úterý před závodem v Číně ale ještě zasedne odvolací soud Mezinárodní automobilové federace, aby rozhodl stížnost stájí Ferrari, Red Bull a Renault na údajně neregulérní rozměry zadních difuzorů vozů týmů Brawn GP, Toyota a Williams. Stáj Brawn dosavadnímu průběhu mistrovství suverénně vládne, následována Toyotou a pokud by soud stížnost uznal, došlo by v hodnocení šampionátu k zemětřesení. „Rozhodnutí soudu bude mít zásadní dopad na průběh šampionátu,“ je přesvědčen Räikkönen.

Slyšení v Paříži se koná v úterý od 10 hodin. Při jednání budou vyslechnuti zástupci týmů Brawn, Toyota a Williams a o slovo se přihlásila také stáj McLaren. Rozhodnutí by mělo být oznámeno ve středu odpoledne. Jaký výsledek lze očekávat? Experti vzhledem k tomu, že mohly nařčené týmy odjet oba úvodní závody, předpokládají, že žádný trest nepadne...

Reklama

Související témata: