Hlavní obsah

Button vypálil rybník zbytku světa i v Turecku

ISTANBUL

Nadvláda Jensona Buttona v mistrovství světa formule 1 pokračovala i v neděli v Turecku. Britský pilot stáje Brawn GP v Istanbulu vyhrál šestý ze sedmi letošních závodů. Další medailová umístění vybojovali jezdci týmu Red Bull Mark Webber z Austrálie před vítězem kvalifikace Sebastianem Vettelem z Německa.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Jenson Button s vozem Brawn GP projíždí zatáčku při Velké ceně Turecka.

Článek
Fotogalerie

"Dnes jsem měl jednoduše neuvěřitelné auto, které jelo asi nejlépe za celý rok. Musím poděkovat celému týmu, všichni by měli být se mnou na stupních vítězů," pochvaloval si po závodu spokojený Button.

Britský jezdec vyhrál čtvrtý závod po sobě, jeho suverenitu předtím narušil jen Vettel při Velké ceně Číny v Šanghaji. V Istanbulu se stal teprve třetím vítězem v historii, protože šampióny dosud byli Kimi Räikkönen a pak třikrát za sebou Felipe Massa, současní piloti Ferrari. Oba pokaždé využili k triumfu pole position, pátý ročník tuto statistiku zlomil.

Vedení jako na talíři

Vettel přitom měl všechny předpoklady k tomu, aby v tradici pokračoval, protože i jeho dvě dosavadní vítězství v kariéře přišla po startu z pole position. A v prvních metrech to tak také vypadalo, protože snadno udržel první místo před Buttonem, jenže ještě v prvním kole udělal německý mladík jezdeckou chybu. Mohl být rád, že jeho krátký výjezd mimo trať neskončil hodinami, a Buttonovi to stačilo, aby se kolem něj přehnal do čela závodu.

"V deváté zatáčce jsem málem ztratil kontrolu nad vozem. Ale Jenson jel stejně strašně rychle a nejspíš bych vedoucí pozici tak jako tak neudržel," podotkl Vettel po skončení závodu.

Strategie na tři zastávky stačila jen na třetí místo

Německý pilot pak sice Buttona nadějně dotahoval, ale to především proto, že prakticky neustále jezdil s lehčím vozem, jelikož se rozhodl pro strategii tří zastávek v boxech. Ta jej ale nakonec stála i druhé místo, protože z posledního pitstopu se nestihl vrátit před Webberem, který stejně jako většina startovního pole stavěl dvakrát. "Když jsem přišel o vedení, zvažovali jsme přejít na dvouzastávkovou strategii. Nakonec jsme to neudělali a nebyla to dobrá volba. S třetím místem jsem ale každopádně moc spokojený," dodal Vettel.

Button má v čele klasifikace už náskok 26 bodů před týmovým kolegou Rubensem Barrichellem, který se jako jeden z mála staral především díky nepovedenému výkonu o vzruch v Grand Prix. Třetí muž kvalifikace nejprve velmi pomalu rozpohyboval svoji formuli a ihned se propadl do druhé desítky, později v souboji s Heikkim Kovalainenem dostal hodiny, po další drobné kolizi s Adrianem Sutilem musel předčasně na zastávku v boxech vyměnit přední křídlo a nakonec stejně do cíle nedojel.

Bez bodů skončil McLaren s mistrem světa Lewisem Hamiltonem, který po startu z 16. místa skončil třináctý, po nadějném výkonu v Monaku nedošlo ani na očekávané zmrtvýchvstání Ferrari. Räikkonen skončil devátý, Massa při třetí obhajobě tureckého primátu získal alespoň tři body za šesté místo.

Velká cena Turecka vozů formule 1
1. Button (Brit./Brawn GP) 1:26:24,848 (prům. rychlost: 214,823 km/h), 2. Webber (Austr./Red Bull) -6,714, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -7,461, 4. Trulli (It./Toyota) -27,843, 5. Rosberg (Něm./Williams) -31,539, 6. Massa (Braz./Ferrari) -39,996, 7. Kubica (Pol./BMW) -46,247, 8. Glock (Něm./Toyota) -46,959, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -50,246, 10. Alonso (Fr./Renault) -1:02,420.
Průběžné pořadí (po 7 ze 17 závodů)
1. Button 61 b., 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) 35, 3. Vettel 29, 4. Webber 27,5, 5. Trulli 19,5, 6. Glock 13, 7. Rosberg 11,5, 8. Massa 11, 9. Alonso 11, 10. Räikkönen 9.
Pohár konstruktérů
1. Brawn GP 96, 2. Red Bull 56,5, 3. Toyota 32,5, 4. Ferrari 20, 5. McLaren-Mercedes 13, 6. Williams 11,5, 7. Renault 11, 8. BMW-Sauber 8, 9. Toro Rosso 5.

Reklama

Související témata: