Hlavní obsah

Ferrari se opřelo do Ecclestona: Je to nekompetentní dědek!

Praha

Chudák Bernie Ecclestone. Šéf formule 1 označil jednání stáje Ferrari, která minulý týden zpochybnila regulérnost výkonu mistra Sebastiana Vettela v posledním závodu sezóny, za vtip a pěkně si to od Scuderie schytal. Prezident Ferrari Luca di Montezemolo označil dvaaosmdesátiletého činovníka za nekompetentního staříka.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Fernando Alonso (vlevo) se v letošním ročníku MS musel sklonit před Sebastianem Vettelem z týmu Red Bull.

Článek

Ferrari minulý týden vyvolalo solidní poprask, když vyzvalo Mezinárodní automobilovou federaci FIA k vysvětlení Vettelova manévru, jímž německý šampión ve čtvrtém kole Velké ceny Brazílie předjel Jeana-Érika Vergneho z týmu Toro Rosso. V sektoru, kde Vettel předjížděl, totiž byly vyvěšené žluté vlajky a Scuderie naznačovala, že jezdec Red Bullu předjížděl za hranicí pravidel. FIA ale jednoznačně deklarovala, že Vettelův manévr byl již pod zelenou vlajkou.

Ecclestone o víkendu okomentoval snahu Ferrari pro britský list Daily Telegraph. „Celé je to vtip. Co tvrdili (Ferrari) v dopise FIA, bylo zcela mimo. Nebylo vůbec co řešit. To, co předvedli, byl naprostý úlet," prohlásil protřelý funkcionář.

Sarkastický šéf Ferrari: Ke starcům je třeba mít úctu

Reakce italského týmu na sebe nenechala dlouho čekat. A prezident Luca di Montezemolo si nebral servítky. „Ecclestone? Ke starým lidem je třeba mít úctu, i když přestávají kontrolovat to, co říkají. Ale s některými funkcemi je zkrátka vysoký věk neslučitelný," vypálila hlava Ferrari v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport.

Výsledek sezóny, v níž stáj Red Bull potřetí za sebou vybojovala jak titul mezi jezdci, tak triumf v Poháru konstruktérů, už ale Montezemolo komentoval smířeně. „FIA jasně stanovila, že k porušení pravidel nedošlo a tím to končí. Gratulace Sebastianu Vettelovi a týmu Red Bull, protože se dokázali nejlépe popasovat s velmi náročnou sezónou a tituly si zasloužili. Snad bychom se mohli podobných gratulací dočkat v příštím roce," podotkl Montezemolo s vědomím, že Ferrari titul slavilo naposledy v roce 2007, kdy šampionát ovládl Kimi Räikkönen.

Fernando Alonso byl ale v boji o titul až do posledního závodu a nakonec skončil v pořadí MS s pouhou tříbodovou ztrátou na Vettela, což Montezemolo ocenil. „Patřili jsme k hlavním protagonistům letošního ročníku, bojovali jsme o titul až do poslední chvíle. Příští rok pro nás bude nesmírně důležitý. Musíme zůstat na špičce. K tomu ale naši jezdci potřebují vítězné auto," dodal prezident Ferrari.

Reklama

Související témata: