Hlavní obsah

Alonso dá Ferrari sbohem, potvrdil Di Montezemolo

Praha

Není to žádné překvapení, rozchod Fernanda Alonsa a stáje Ferrari ale ještě nebyl oficiálně potvrzený. To už ale neplatí, odchod dvojnásobného mistra světa v italské televizi RAI1 potvrdil dnes již bývalý prezident Scuderie Luca di Montezemolo. Kam povedou další kroky španělského jezdce zatím není jasné, nejčastěji se skloňuje stáj McLaren.

Foto: Susana Vera, Reuters

Fernando Alonso zdraví fanoušky Ferrari na okruhu v Barceloně. Španělský pilot po pěti sezónách italský tým opustí.

Článek

Di Montezemolo tento týden po 23 letech oficiálně opustil post prezidenta Scuderie, kde jej nahradil výkonný ředitel automobilky Fiat Sergio Marchionne. Na svá léta s Ferrari Di Montezemolo vzpomínal v pořadu italské televize a při té příležitosti poprvé oficiálně zmínil Alonsův odchod.

„Fernando odejde ze dvou důvodů. Zaprvé, chce změnit prostředí. A zadruhé, je ve věku, kdy už nemůže čekat na další šanci na titul," uvedl Di Montezemolo. Španělský pilot, který ovládl mistrovství světa F1 v letech 2005 a 2006 v barvách týmu Renault, přišel do Maranella v roce 2010 a jeho sen o titulu v nejúspěšnějším týmu seriálu zůstal nenaplněn. Během pěti let byl v konečném pořadí MS třikrát druhý, jednou čtvrtý a letos mu tři závody před koncem šampionátu patří až šestá příčka.

„Bylo na něm patrné zklamání z toho, že v uplynulých letech na titul nedosáhl a že potřebuje nový stimul. Závodníci někdy potřebují novou motivaci, nové prostředí, nové podněty. Případ Michaela Schumachera, který s námi byl po tolik let, je dost výjimečný," poznamenal Di Montezemolo.

Na ocet nezůstane

Jako příští Alonsova štace je nejčastěji zmiňován tým McLaren, kde Alonso strávil poněkud divoký rok 2007 po boku Lewise Hamiltona. Čerstvě dvojnásobný šampión a supertalentovaný nováček si ale tehdy vůbec nesedli a sezónu pikantně okořenili několika vzájemnými rozmíškami. Vše pak vyvrcholilo v posledním závodu roku, kdy oběma kohoutům vyfoukl titul před očima do té doby třetí muž průběžného pořadí Kimi Räikkönen, který zajistil zatím poslední triumf Ferrari.

McLaren informoval, že jezdecké složení pro příští rok oznámí ještě před závěrem letošní sezóny v Abú Zabí, v souvislosti s Alonsem je ale situace poněkud komplikovaná. O španělského jezdce se prý hodně zajímá Mercedes, který by mu ale mohl nabídnout místo až od roku 2016. A McLaren by podle všeho nechtěl špičkového jezdce jen na jednu sezónu. V kuloárech se tak dokonce začalo šířit, že by Alonso mohl v příští sezóně zůstat na ocet a vybral by si rok volna.

To je ale krajně nepravděpodobné, což naznačil i sám Alonso. „Nemějte obavy. Až přijde čas, dozvíte se vše podstatné," uklidňoval fanoušky před dvěma týdny v japonské Suzuce.

Reklama

Související témata: