Hlavní obsah

Bába si v sobotu zaskáče finále výškařů

VALENCIE

Českého výškaře Jaroslava Bábu čeká v sobotu finále na halovém mistrovství světa, do kterého se probojoval výkonem 227 cm v kvalifikaci. Na výšce 224 cm se Bába zachránil v soutěži až třetím pokusem, laťku položenou o tři centimetry výš pak zdolal napodruhé.

Článek

Jak se vám vstávalo na kvalifikaci? Vaše disciplína šampionát zahajovala...

Normálně si rád přispím, ale šlo to. Šel jsem spát tak v půl jedenácté, trenér mě ráno vzbudil, tak jsem byl trochu vyplašený. Ale vyspaný jsem jakžtakž byl.

Nezatrnulo vám na výšce 224? Měl jste poslední pokus a hrozilo vám vyřazení.

Nějak jsem se nemohl srovnat s povrchem. Byl takový tupý. Je to mondo, které je na dráze pružné, ale uprostřed tvrdé. Kdybychom skákali na dráze, tak by to asi bylo lepší.

Navíc jste se musel rozbíhat z úzkého prostoru sevřeného dvěma časomírami.

Na finále to asi budou muset posunout, protože nás to omezovalo. Uprostřed byla ještě cívka s drátem a nějaké mikrofony, tak jsem je vždycky trochu posunul.

Věříte, že ve finále se vám bude skákat lépe?

Určitě. Trénink jsme dělali tak, abych měl největší formu v sobotu. Proto jsme šli do posilovny čtyři dny před závodem, jak se mi už osvědčilo. Když se zadaří, skočím i 230 a mohlo by to dopadnout dobře.

Třeba medailově?

S trochou štěstí by to mohlo vyjít, třetí místo bude dost otevřené. Holm a Rybakov budou připraveni na 235 a výš, ti se poperou o zlato.

Kotník, který vám předloni operovali, vám už problémy nedělá?

Vůbec ne. Akorát na 224 jsem vykopával nohama a ve vzduchu jsem si bouchl loktem do kolene, tak tam mám modřinu. Ale to bude dobré...

Jak se vám skáče s delšími vlasy?

Naposledy jsem se stříhal před Ósakou. Byl jsem pořád vylepaný, tak jsem chtěl zkusit háro. Na sport to není úplně praktické, ale zatím mi to nevadí. I přítelkyni se to líbí.

Reklama