Hlavní obsah

Bába ukončil kvůli zranění sezónu a chystá se vrhnout na školu

PRAHA

Odpočinek na doléčení bolavé paty si po zbytek sezóny naordinoval šestý výškař z olympijských her v Pekingu Jaroslav Bába. Bez týdne čtyřiadvacetiletý atlet se chce vrátit k tréninku v říjnu a pauzu hodlá vyplnit především učením. „Na ostravském sportovním gymnáziu mi zbývají čtyři předměty, v lednu chci jít k maturitě,“ vyprávěl Bába při čtvrtečním setkání s novináři v Praze.

Článek

„V Pekingu jsem závodil s lehkým zraněním paty, nemohl jsem se pořádně odrazit. Proto sezónu ukončuji a budu se věnovat léčbě. Zranění trvá už měsíc, chce to dát dohromady. S přípravou na halovou sezónu začnu v říjnu,“ líčil český výškař, pro nějž je pauza v přípravě s ohledem na studia vítaná, protože „Bába a škola“, toť novinářský evergreen.

Nyní se ale zdá, že bronzový medailista z olympiády v Aténách myslí svá slova vážně. Nad učebnicemi strávil nějaký čas už před olympiádou a dušuje se, že hodlá pokračovat. „Asi se vsadím s Tomášem Janků, že když odmaturuju, tak si prodlouží kariéru do léta,“ připomněl se smíchem svého reprezentačního kolegu, který v Pekingu oznámil, že nadcházející halová sezóna bude jeho poslední.

Havířovského výškaře rozhodnutí Janků pořád mrzí. „Je mi líto, že chce skončit. Tomáš je velká osobnost, jsme si blízcí. Navíc je zdravý, pořád skáče vysoko. Je to ale samozřejmě jeho věc. Ať ale nečeká, že ho na konci kariéry nechám vyhrávat,“ pohrozil naoko svému parťákovi a soupeři zároveň.

Za volantem už je klidnější

V Pekingu se českým výškařům nepodařilo navázat na úspěchy z minulých let, Bába v taktické bitvě skončil šestý, Janků sedmý. „Závod byl parádní, diváci v Ptačím hnízdě vytvořili nádhernou atmosféru. Cítil jsem tlak, i když jsem se snažil to nepřipouštět. Obhajoba je velice těžká věc, konkurence byla obrovská. Bohužel jsem se musel uchýlit k taktickému boji, což nerad dělám. Riskoval jsem, bohužel to štěstí jako v Aténách při mě nestálo,“ vyprávěl Bába, jehož ve čtvrtek přivála do Prahy příjemná povinnost. Od svého partnera převzal nové sportovní coupé Volkswagen Passat.

„Já jsem už odmalička do aut blázen, doslova zamilovaný,“ vydechl Bába nad ladnými tvary stříbrného vozu, který jde v těchto dnech do oficiálního prodeje. Jeho vášeň k autům se ovšem odráží i v jeho bodovém kontu. „Je pravda, že ztrácím body za rychlost. Policie v mém rodném Havířově je velice ostražitá,“ prozradil se smíchem. „Ještě před zavedením bodového systému mě dokonce chytil ten samý policista dvakrát za den. Podruhé už jen vyvalil oči a řekl ‚Jeďte Bába, jeďte!‘ To jsem ale býval za volantem divočejší, teď už jsem se zklidnil,“ dodal bez centimetru dvoumetrový habán.

Reklama