Hlavní obsah

Maratón ve Frankfurtu ovládl mladý keňský debutant

FRANKFURT NAD MOHANEM

Maraton ve Frankfurtu nad Mohanem skončil naprostým triumfem keňských běžců, kteří obsadili 17 míst v první dvacítce. Suverénním vítězem nedělního závodu se stal při svém prvním maratonském startu Robert Kiprono Cheruiyot, který časem 2:07:21 hodiny zlepšil o 37 sekund traťový rekord krajana Wilfreda Kigena z loňského ročníku. Za svůj výkon si vysloužil prémii 50 tisíc eur.

Článek

Cheruiyot se odhodlal k prvnímu startu v maratonu na poslední chvíli a svým triumfem s náskokem 55 sekund šokoval. Dvacetiletý vytrvalec absolvoval vůbec první závod mimo Keňu a ani ve své rodné zemi se dosud nijak zvlášť neprosazoval. Jeho nejlepším výsledkem bylo 20. místo v půlmaratonu v nevýrazném čase 1:04 hodiny.

Svým výkonem byl sám překvapen. "Když se pole začalo trhat, myslel jsem, že bych mohl být třetí. Z vítězství mám velkou radost," uvedl Cheruiyot, který pochází z města Kaptagat stejně jako čtyřnásobný vítěz Bostonského maratonu Robert Kipkoech Cheruiyot. "Ale příbuzní nejsme," prohlásil úspěšný debutant.

Ke startu ho přemluvil tréninkový partner William Kiplagat, který doběhl desátý. Cheruiyot se rozhodl běžet v závodě ve chvíli, kdy už mu pořadatelé nestihli zařídit cestu. Sám si koupil letenku po slibu, že mu ji organizátoři proplatí v případě, že zaběhne čas pod 2:14, což bohatě splnil a navíc si "přivydělal" desetinásobek.

Mezi ženami byla nejrychlejší německá reprezentantka Sabrina Mockenhauptová, třináctá žena z olympijských her v Pekingu v běhu na 10 000 metrů.

Maratón ve Frankfurtu:
Muži: 1. Cheruiyot 2:07:21, 2. Kigen 2:08:16, 3. Kiogora (všichni Keňa) 2:08:24.
Ženy: 1. Mockenhauptová (Něm.) 2:26:22, 2. Nurgaljevová (Rus.) 2:27:37, 3. Krausová (Něm.) 2:28:20.

Reklama

Související témata: