Hlavní obsah

Moravskou výškařskou tour ozdobí světová elita skokanů

BRNO

Zimní halová sezóna atletických mítinků v Evropě opět odstartuje Moravskou výškařskou tour, která začne 21. ledna v Třinci Beskydskou laťkou a druhým dílem bude v sobotu 24. ledna Hustopečské skákání. Navzdory současné světové ekonomické krizi a snížení rozpočtu celé akce oproti minulosti zhruba o třicet procent by se měla na Moravě představit elita světových výškařů.

Článek

"Každý ze dvou závodů bude mít své hvězdy. Někteří atleti se totiž z časových důvodů představí pouze v jednom místě. Část zahraničních skokanů bude ale startovat v obou mítincích, kde se také představí kompletní česká elita. Včetně Tomáše Janků, který po zimní halové sezoně ohlásil konec své aktivní kariéry," uvedl na úterní tiskové konferenci v Brně manažer mítinku Alfonz Juck.

Hlavním tahákem Beskydské laťky bude loňský vítěz turné a halový medailista z mistrovství světa a Evropy Linus Thornblad ze Švédska se svým maximem 236 cm. Mezi ženami bude ozdobou účast bronzové výškařky z olympijských her v Pekingu Rusky Anny Čičerovové s osobním maximem 204 cm.

Přijede i Němka Friedrichová

Do Hustopečí přijede účastnice olympijského finále Ariana Friedrichová z Německa, která už na jedenácti závodech překonala dvoumetrovou hranici. Její velkou soupeřkou bude vítězka olympijského sedmiboje Natalija Dobrynská z Ukrajiny. "Mužská hvězda je stále ve stadiu jednání. Jako host přislíbil účast Švéd Stefan Holm, jenž už zanechal aktivní činnosti," dodal Juck.

Oba závody chce absolvovat ukrajinský talent Andrej Procenko a jeho krajanka Viktoria Sťopinová. Přijede také Američan Cedric Norman.

Kromě Tomáše Janků se z českých skokanů představí Svatoslav Ton, zatím ve stadiu finančního jednání s osobními manažery je start Jaroslava Báby. Mezi ženami by měla startovat po zranění a operaci česká halová rekordmanka Barbora Laláková a také Iva Straková. Chybět bude pouze Romana Dubnová, která si ještě doléčuje zranění, jež utrpěla ve finále na olympiádě v Pekingu.

Reklama